seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 28.05.2020, 11:56 (46 dagen geleden) @ Robert Gribnau

je ziet in deze discussie dat er allerlei verwarrende labels worden geplakt op (deel)schakelingen. Vooral de EL86 moet het ontgelden in dit opzicht:

b.v. "deze pentode is geschakeld als een triode", en "het gaat om een kathodevolger", of "het gaat eigenlijk om een weerstand", en "het gaat eigenlijk om een vervanging van een uitgangstrafo door een buis".

De essentie van het verhaal is dat het gaat om een eenvoudige versie van een serie-balans versterker. Omdat er nu eenmaal geen complementaire buizen in de handel zijn wordt de EL86 hier "op z'n kop" gebruikt. De anode is voor AC dus rechtstreeks verbonden met de voeding. Waardoor het hele vraagstuk" of deze EL86 misschien wel een "Triode" is in feite vervalt. Letterlijk gezien is het een pentode, en functioneel gezien lijkt het niet op een triode.

Het gaat ook niet om een kathodevolger, kijk maar naar de in- en output dan zie je dit direct. Een weerstand is eveneens vergezocht, het zou dan gaan om een regelbare weerstand die wordt aangestuurd via een rooster.

Tot slot, vergeleken met een enkelvoudige klasse A eindtrap lijkt het inderdaad of de uitgangstrafo is vervangen door een buis. Hiermee gaat men echter voorbij aan de belangrijke verschillen tussen een balansschakeling en een enkelvoudige eindtrap met 1 buis.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum