seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent België, 25.05.2020, 20:10 (1425 dagen geleden) @ Eduard

Dag Robert,

Zo had ik de schakeling nog niet bekeken. De EL86 is als triode geschakeld. Dat is iets heel anders dan de EL84. Symmetrie is verder dan ooit zoek. toe.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Lijkt me toch niet dat de EL86 als triode is geschakeld. Schermrooster ligt aan de +, en zonder weerstand.

De bovenste buis , EL86, staat als kathodevolger. Maar door R42 in de kathodeleiding gedraagt die zich als een stroombron.. Gaat de EL84 meer geleiden dan zou de spanning over R42 toenemen. Hierdoor wordt het stuurrooster van de EL86 negatiever tov de kathode, en gaat de EL86 minder geleiden, zodanig dat stroom ongeveer constant blijft. Ook de Stroom door de luidspreker wordt meegemeten. Wat door de speaker gaat moet de EL86 niet leveren.

Gaat de EL84 minder geleiden, gebeurt het omgekeerde. De EL86 speelt dus de rol van een dynamische Anodeweerstand en dat komt de vervorming ten goede. (en dat was vraag/twijfel van TS :-) )

enig nadeel is dat de schakeling evenveel stroom trekt als een klasse A. (Serie)balans is in die optiek bekenen misschien niet de juiste naam. De boekhouder van Philips keek dan wel mee over de schouder van de ontwerper, maar hoe snel de teller bij de klant draait hield ie geen rekening mee :-)
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum