seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 26.05.2020, 20:27 (1424 dagen geleden) @ Eduard

Omdat de ene buis en roosterbasis en de andere in kathodebasis wordt aangestuurd

De onderste buis is geschakeld in de gemeenschappelijke kathodeschakeling: het ingangssignaal staat tussen het rooster en de kathode, terwijl het uitgangssignaal wordt afgenomen tussen de anode en de kathode.

De bovenste buis krijgt het ingangssignaal tussen het rooster en de kathode aangereikt, terwijl het uitgangssignaal wordt afgenomen tussen de kathode en de anode. Dus eveneens de gemeenschapelijke kathodeschakeling.

Versterkerbuizen dienen nu eenmaal een positieve spanning op de anode te voeren t.o.v. de kathode, vandaar dat men de bovenste buis logisch gezien "omgekeerd" moest gebruiken. Wat betreft de mogelijkheid om de bovenste buis als triode te gebruiken, dat gaat niet zomaar. Een gevolg van het "omgekeerde" gebruik. Wanneer er complementaire buizen zouden bestaan dan zou dit wel mogelijk zijn. (Het verbinden van het schermrooster met de anode betekent dus lang niet altijd dat er triodewerking ontstaat).

Wat betreft de mogelijkheid om de bovenste buis te vervangen door een weerstand, dat is zonder meer mogelijk. Voor het rendement is dit echter zeer nadelig. Ook de kwalificatie "balans" zou dan moeten vervallen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum