seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door Robert Gribnau, 26.05.2020, 13:09 (1424 dagen geleden) @ Kees van Dijke

Dag Kees,

Een bepaald schakelelement, of het nou een 'zuivere' triode, een als triode verbonden pentode of een pentode is, heeft vastliggende eigenschappen (de karakteristieke buisgrootheden, karakteristiekenscharen, etc.).

Het is de buiten de buis liggende schakeling die, in combinatie met de vastliggende eigenschappen van de buis, bepaalt hoe die buis zich gedraagt.

Ik vind het dan merkwaardig, en eigenlijk foutief, om over de buis in kwestie, bijvoorbeeld een 'zuivere' triode, te stellen dat deze niet meer als een triode geschakeld staat. Of, zoals in de B4X61A, dat de als triode geschakelde EL86 (in de zin van: anode en schermrooster rechtstreeks met elkaar verbonden) niet als triode geschakeld staat.

Volgens mij hangt de definitie van een bepaald soort buis (triode, pentode, etc.) niet af van de schakeling waarin de buis wordt toegepast (met uitzondering van het direct doorverbinden van de anode en het schermrooster van een pentode, of gelijksoortige directe doorverbindingen). Het blijft het zelfde soort buis.

Ik verval in herhaling dus zal er niet meer op terugkomen. Mogelijk dat andere forumleden zich aan mijn 'gehamer' ergeren.

Met vriendelijke groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum