seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 26.05.2020, 14:47 (38 dagen geleden) @ Franc
Bewerkt door Ron Kremer, 26.05.2020, 14:57

Heeft een spoel zonder kern naast een lagere zelfinductie ook niet een veel lagere impedantie?

Dat klopt en dat komt omdat de inductie fors afneemt.

De wikkelverhoudingen blijven wel hetzelfde maar toch?

De resterende inductie van de 'luchttransformator' is groot genoeg om boven de ca. 1 kHz toch de vereiste belastingweerstand voor de eindbuis te kunnen maken. Door het aanwezig zijn van een belastingweerstand aan de secundaire zijde is deze door de transformatieverhouding goed gedefinieerd. Boven de genoemde frequentie kan dan ook probleemloos het volledige vermogen worden geleverd.

En ik zie dat je graag een EF95 buis inzet en die zie je nauwelijks in audio!

Ik heb er zo'n 150 nieuwe in voorraad, komt veel in HF apparatuur voor en daar doe ik ook nogal wat mee. Een EF95 is een behoorlijk steile HF penthode zonder regelkarakteristiek, ze zijn prima in audio bruikbaar hoewel ik ze daar altijd als triode gebruik. Vanwege de grote aanwezige hoeveelheid is dat voor mij een goedkope oplossing.

Veel HF buizen zijn ook in audio goed bruikbaar maar gebruik bijv. geen EF85, EF89, EBF89 etc. want die hebben een regelkarateristiek (t.b.v. AVR) en dat geeft vervorming bij de bij audio over het algemeen veel grotere ingangssignalen dan bij HF. Een EF80 is geen regelpenthode en is ook niet bruikbaar in audio want die buis is heel erg microfonisch, tegen dat probleem kun je dus ook aan lopen.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum