seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 24.05.2020, 12:42 (1405 dagen geleden) @ humfred

Er staat namelijk niks in balans.

de beide eindbuizen zijn "in balans" geschakeld. Men noemt dat zo wanneer de stromen door deze buizen in tegenfase zijn. Je hoeft je niet te voegen in deze gewoonte, maar het maakt je verhaal wel begrijpelijker wanneer je de gebruikelijke betekenis toekent aan je woorden.

[image]

Er zijn hier twee voordelen te behalen t.o.v. de klassieke balansversterker. Ten eerste is een OTL uitvoering mogelijk met een normale luidspreker, dus eentje zonder middenaftakking. Ten tweede is de aansluitimpedantie aanzienlijk lager, deze is namelijk 0,25 x U : I. Dus in plaats van 3200 ohm in het "klassieke" voorbeeld is bij de buizen seriebalans 800 ohm voldoende.

Opgemerkt wordt dat bij de onderste eindbuis de luidspreker is verbonden met de anode, terwijl bij de bovenste buis deze met de kathode is verbonden. Dit betekent echter niet dat bovenste buis als kathodevolger is geschakeld, beide buizen worden gewoonlijk tussen stuurrooster en kathode aangestuurd. Men noemt dit de "gemeenschappelijke kathode" schakeling (GKS).

Bij de eenvoudige Philips TV/radio eindtrappen werkt de onderste eindbuis tevens als fasedraaier, bij de duurdere HiFi versterkers wordt gebruik gemaakt van een aparte buis voor de fasedraaïng. In het laatste geval kan tevens gebruik worden gemaakt van een klasse AB instelling (zie b.v. de Philips AG9018).

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum