seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 27.05.2020, 09:13 (1430 dagen geleden) @ kris
Bewerkt door Eduard, 27.05.2020, 09:21

Dag Kris,

Het is me niet duidelijk wat de luidspreker in dit verhaal kan inbrengen. Uit de eindtrap van de B4X61A heb ik een 2 pool weggenipt en vervangen door een equivalent schema. Dat laatste blijkt een weerstand Re te zijn. Op zijn beurt bestaat die Re uit een serieschakeling.

Re = (Ri + Ri*Rk*S) + Rk De term tussen haakjes is de vervanging van de EL86. De Rk is de kathodeweerstand. Omdat bij de B4X61A de luidspreker op het knooppunt kathode/Rk is aangesloten zou ik het weggeknipte stukje eigenlijk als een 3 pool moeten beschouwen. Er is een verschil of de luidspreker onder of boven Rk wordt verbonden. Dat verschil is niet zo groot dat de eerste benadering via een 2 pool onvoldoende zou zijn om een idee te krijgen van de werking.

De formule voor Re kan je ook zo schrijven: Re = (Ri + µ*Rk) + Rk waarbij Ri + µRk de EL86 voorstelt. Ooit maakte ik een hulpmiddeltje om aan noval buizen te meten. Op een noval stekkertje soldeerde ik dikke koperdraden van enkele cm lengte naar een buisvoet. Bij die voet werden ze omgeplooid om als contactpunt te dienen. Met wat DIL schakelaartjes wil ik een instelbare weerstand maken. Als het museum na de corona toestanden weer opent dan wil ik bij verschillende radio's, zonder soldeerwerk, de proef met een vervangingsweerstand nemen. Als er geen redeneerfout in mijn verhaal zit dan moet de radio even goed spelen met de weerstand als met een buis. Ik verwacht dan ook dat het rendement niet slechter wordt. Een buis die zich gedraagt als een weerstand of een fysieke weerstand dat zou geen verschil mogen geven. De vermogenopname van de radio is te meten met een wattmeter aan het stopcontact. Als mijn redenering klopt dan zou de radio even veel vermogen moeten opnemen. Geluidssterkte zal weinig invloed hebben daar de eindtrap in klasse A werkt. Ik sluit positief resultaat bij de B4X61A niet uit. Voor andere toestellen waarbij het schermrooster niet met de anode is verbonden durf ik dat niet beweren.

Als ik een tweede noval stekkertje zou vinden dan kon de proef eleganter worden opgezet.
Die dingen werden destijds in sommige meubels als luidsprekerverbinding gebruikt. Nadeel van het bestaande verloopstukje is dat het dikker is dan een noval buis. Soms staan de onderdelen te dicht bij elkaar om het te kunnen gebruiken.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum