seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 24.05.2020, 12:27 (1427 dagen geleden) @ Ron Kremer

Bedankt Ron,

Ik had al een grijs vermoeden dat de boekhouder over de schouder meekeek. Daar is niets mis mee. Het is in ieder geval gelukt een betaalbare eindtrap te bouwen die beter presteert dan modellen met een enkele buis + trafo.

Je kan een ac equivalent schema opstellen. Daarbij is iedere buis een spanningsbron met inwendige weerstand. Die twee staan parallel geschakeld aan de belasting. Ook als de bronnen een verschillende spanning hebben en verschillende inwendige weerstand zullen beide buizen hun steentje bijdragen aan de stroom door de luidspreker. Het is een duidelijke toepassing van de stelling van Millman.

Omdat de ene buis en roosterbasis en de andere in kathodebasis wordt aangestuurd kan het zijn dat de kromming van de grafieken de even harmonischen vermindert. Wellicht is dat destijds grondig becijferd. Ongetwijfeld zal de boekhouding de doorslag hebben gegeven. Het was zoals bij de oude Ford T, niet de beste auto ter wereld maar wel eentje die een auto binnen het budget van veel kopers bracht.

Bedankt voor deze duidelijke uitleg,

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum