seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent België, 25.05.2020, 21:15 (1431 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Dag Kris,

Waarom wordt er anders in "Hi-Fi versterker schakelingen" (Philips, 1965) zo uitgebreid ingegaan op het probleem van het voeden van met name het schermrooster van de bovenste EL86? Wat ik er van begrijp (of niet...) is dat het maximale vermogen wordt bereikt wanneer de schermroosterspanning van (in ieder geval) de bovenste EL86 zo dicht mogelijk ligt bij de anodespanning. Maar de schermroosterspanning moet voor wisselspanning 'in de pas blijven' (ontkoppeld zijn) met de kathode (juist omdat de EL86 zich anders als een triode gaat gedragen). Vandaar toch de oplossing met de dubbele smoorspoel?

Het 'in de pas blijven' (ontkoppeld zijn) van het schermrooster met de kathode is bij een als triode geschakelde pentode onmogelijk (nou ja, wel mogelijk, maar de buis is dan voor wisselspanning 'ontkoppeld', dus kortgesloten).

Maar ik laat me graag overtuigen van mijn ongelijk; ik zal daar ongetwijfeld een hoop van opsteken.

Met vriendelijke groet,
Robert


dag Robert.

Ik begrijp nu beter wat je bedoelt. Het hangt er vanaf hoe je het bekijkt.

Jij bekijkt Schermrooster hangt aan anode. Mocht je van de buis de karakteristiek IA versus Uak met vaste stuurroosterspanning opnemen via schrijver krijg je idd triodekarakteristiek. Maar praktisch hangen anode en schermooster vast aan de +++. spanning tussen beide varieert dus niet, de Ia/Ua karakteristiek is hier buiten spel..door de kathodevolger met 100% tegenkoppeling enige bedoeling is dat die maximaal stroom kan "trekken" zoals dat enkel kan als het geheel als penthode geschakeld is.(en dat is mijn zienswijze)

We hebben dus beiden gelijk :-)

Nu voor de kathodevolger maakt het niet uit, die is 100% tegengekoppeld dus of er boven triode of penthodegedrag is maakt hem niet uit. Maar de penthodeschakeling van de zelfde buis laat meer stroom toe.

Dit is een heel andere opzet dan in beschreven in het HiFiboek waar er die extra wikkeling is om het scherm in de bovenste buis in dezelfde relatie te houden als de onderste buis. de bovenste buis staat daar ook niet als simpele kathodevolger, maar wordt apart aangestuurd via een fazedraaier, en dat veranderd de ganse opzet.

groeten

Kris


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum