seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent België, 28.05.2020, 00:01 (1426 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Je hebt dit gemist uit het antwoord van John?

Als je op de plek van de EL86 in de B4X61A een triode zou plaatsen met dezelfde eigenschappen als een EL86 waarvan schermrooster en anode rechtstreeks zijn verbonden, dan zou deze triode toch geen 'triodewerking' hebben.

klopt.


waaronder ik versta dat het niet uitmaakt...

Het is onzinnig om een bepaalde toepassing van een triode te verheffen tot de enige 'triodeschakeling' om zo andere schakelingen met die zelfde triode te kwalificeren als zoiets als: "Ja, dat is wel een triode in het schema maar die staat toch niet in 'triodeschakeling'".

Met vriendelijke groet,
Robert

is omdat iemand opmerkte dat een triode en een penthode samen in een balansschakeling wel vragen is om vervormingsproblemen.

Waarop ik inviel met het commentaar dat het er in de topassing gewoon niet toe doet. Het is gewoon de goedkoopste oplossing, geen heilige graal keuze of magie. Dat is mijn punt.

kijk, al is het een triode, door de manier van tegenkoppelen is het een weerstand geworden.. is bewezen door meting en berekening. De triodeschaarkarakteristiek doet er dus niet meer toe, zolang de buis maar voldoende stroom kan leveren om dat lineaire gedrag aan te houden. (maw: je kan ze niet te ver uitsturen, met een penthodeschakeling zou je er wat meer vermogen kunnen uithalen)


Buiten voor weerstand spelen heeft de EL86 nog een andere functie, met name de luidspreker van spijs voorzien voor de bovenste alternantie, maar dat ziet de EL84 niet.(moet ik nog eens opnemen met Eduard...)

die laatste ziet als last een lineaire weerstand en zeker geen triodekarakteristiek.

ik kom er nog eens op terug als ik de opstelling compleet gemaakt heb.

groeten

Kris


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum