seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 25.05.2020, 11:55 (1404 dagen geleden) @ humfred
Bewerkt door soundman2, 25.05.2020, 12:00


Nou..die 100 volt overdracht is beslist geen HIFi. Dat hoort bij de kategorie: Biertentversterkers.

Dat is een bekend vooroordeel over 100Volt installaties.
Veel mensen refereren dat aan het oudpapierwagentje, of het amateurvoetbalveld met zwaar overstuurde chinese membraans.
De werkelijkheid is al jaren anders.
Niet dat ik 100Volt apparatuur gelijk wil stellen met de high end versterkers die thuis en bij concerten gebruikt worden, maar ze verdienen wel een beter oordeel. Overigens worden ze in biertenten eigenlijk nooit gebruikt.
Er zijn ook in de 100Volt techniek grote vorderingen gemaakt en bijna alle grote merken hebben het in het programma. Pure hifi mag je verwachten van merken als K+H etc.
Philips heeft het al opgepakt in de jaren 60 met de introductie van de SQ series
Het begon met buizenversterkers, die onder vollast een vervorming hadden van slechts 2,5% waar in de pa 10% meer regel dan uitzondering was. Frequentiebereik werd binnen grenzen opgegeven (+/_3dB) en liep toen al van 30 tot 18000Hz. De meeste geven alleen een bereik op zonder grenzen.
De huidige generatie versterkers hebben een bereik van 20 tot 20000 Hz bij een vervorming van een half procent. Voorwaar niet slecht voor installaties die heel vaak bedoeld zijn voor evacuatie, omroep en achtergrondmuziek. Ook de bijhorende luidsprekers hebben tegenwoordig prima specificaties. Met 100Volt systemen zijn ook weer toepassingen mogelijk, die met de bekende hifi apparatuur nauwelijks te verwezenlijken zijn, neem alleen al het voordeel van de langere toegestane bekabeling en het parallel aansluiten van grote aantallen luidsprekers die bovendien allemaal individueel doseerbaar zijn in vermogen en/of volume.
100 Volt techniek is gewoon een andere tak van sport en veel lieden kunnen er domweg niet mee omgaan.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum