PCL805 Triode op - Penthode OK ? (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 20.06.2008, 07:57 (5811 dagen geleden) @ Nico den Haak
Bewerkt door John Hupse †, 20.06.2008, 08:27

Hoi Nico,

Ik heb een aantal C453's liggen, lang geleden getest op een Funke van een vriend van me. Perfecte emissie van rond de 20-25 mA, ik was destijds zo blij als blik

Klopt, maar een Funke tester meet helemaal geen emissie, het is een anodestroom meter. Je stelt de buis in met behulp van een of meerdere gelijkspanningen en controleert met een meter of dat is gelukt.

Een emissiemeter meet de kathodestroom van een versterkerbuis, en niet de anodestroom. Hierbij wordt een positieve spanning aangelegd op het rooster, niet op de anode. De anodestroom is bij een emissietest vrijwel gelijk aan nul.

Het is dus een misverstand te menen dat je met een Funke tester de emissie van een versterkerbuis meet. Precies hetzelfde verhaal geldt voor een Cartomatic.

Een (historisch) detail is dat Funke in zijn gebruiksaanwijzing het verschil tussen een emissietest en een anodestroom meting juist benadrukt. In de gebruiksaanwijzing van de Philips Cartomatic zie je het tegenovergestelde, Philips stelt hierin dat het meten van de anodestroom hetzelfde is als het meten van de emissie. Dit laatste is dus slordig taalgebruik, waarschijnlijk wordt bedoeld dat de door de Cartomatic gemeten anodestroom een uiteindelijk gevolg is van de emissie van de kathode, naast andere omstandigheden.

Ben je er nog achter gekomen of de emissie van jouw eindbuisjes werkelijk 20-25 mA was?

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum