PCL805 Triode op - Penthode OK ? (Algemeen)

door Nico den Haak, 20.06.2008, 07:45 (5811 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Hoi Matthias,

De netspanning is van heel grote invloed op de meetresultaten. Zeker wanneer je verkopende partij van jouw buisje de netspanning van zijn tester te laag had staan. Gloeispanning op de buis te hoog, en dan lijkt het nog heel wat. In meer of mindere mate geld het natuurlijk ook voor je oude radio, die ook een varierende gloeispanning heeft. Emissietesters zijn snel inzetbaar, praktisch en geven een snelle globale goed/fout indicatie. Leuk voor dummies, eigenlijk zegt het dus niet zoveel ;-) Wanneer je dieper inzicht in de kwaliteit van je buisje wil heb je er dus niet zoveel aan.

Ik heb een aantal C453's liggen, lang geleden getest op een Funke van een vriend van me. Perfecte emissie van rond de 20-25 mA, ik was destijds zo blij als blik ;-)

Maar mijn Lentebode was later minder onder de indruk van de mooie lampjes, en beloonde dat met een schor geluid. Toen ik me meer had verdiept in de buizentechniek, werd het me duidelijk dat emmissie weinig zegt over de werkelijke kwaliteit van een buis. Steilheid, dat is wat je weten wilt. Leuk om te weten hoeveel je eindlamp versterkt, daar heb je wat aan. Niet hoeveel stroom ie nu precies trekt.

Van iemand uit Amsterdam destijds een CT160 gekocht, en die gaf een ander beeld. Emissie van de C453's was gelijk aan de waardes destijds op de Funke gemeten. Steilheid bleek zwaar onder de maat met waarden rond de 30%. Yep, en dat verklaarde veel...

Voor gelijkrichters en dioden is een emissietester ideaal en snel. Voor de rest kan je niet zoveel met de resultaten. Een AVO 160 is ook niet foutloos hoor, zware triodes vind ie maar niks, en ook het bijgeleverde boek stikt van de fouten. Toch werkt ze voor mij het meest betrouwbaar, wat je meet is werkelijk wat je krijgt :-)

Dus eigenlijk van ieder eentje is het meest ideaal,

Groet,

Nico den Haak.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum