PCL805 Triode op - Penthode OK ? (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 18.06.2008, 14:18 (5813 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Waar ik echter nog niet goed een vinger op heb weten te leggen is hoe die typische emissietesters nu een oordeel over de prestatie van een buis kunnen geven in vergelijking met bijvoorbeeld mijn Funke. Die doet toch eigenlijk niets anders, behalve dan met iets uitgebreidere instellingen voor de te testen buis: kathode opstoken, bepaalde spanningen op de roosters en anode en dan kijken hoeveel stroom er loopt (al dan niet met negatieve roosterspanning om de sturing van de buis te testen). Is toch ook een vorm van emissiemeting?

Bij een emissiemeting wordt alleen de emissie van de kathode gemeten. Het is hierbij niet nodig om de buis verder in te stellen, dat gebeurt dan ook niet.

Bij een anodestroom meter zoals de Funke wordt de anodestroom van de buis gemeten bij een door de fabrikant van de tester vooraf bepaalde buisinstelling. De uitkomst wordt gedeeld door de vooraf bepaalde anodestroom, en wordt dus uitgedrukt in een percentage. De pretentie hierbij is dat de "prestatie" van de buis wordt gemeten. Feitelijk is dit natuurlijk niet zo, men meet slechts de instelstroom. Deze zegt wel iets over de steilheid en over de emissie, maar er is helaas geen direct verband tussen deze 3 grootheden.

Vaak zal het zo zijn dat er bij een afwijkende instelstroom er iets mis is met de emissie en/of de steilheid. Maar er kunnen zich gemakkelijk complicaties voordoen. B.v. een totaal versleten eindbuis met een lage emissie, een lage steilheid en veel roosterlek kan een volkomen normale instelstroom hebben.

Zie verder http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=10846

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum