PCL805 Triode op - Penthode OK ? (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 18.06.2008, 19:26 (5813 dagen geleden) @ J. Tempelaars
Bewerkt door John Hupse †, 18.06.2008, 19:52

De vacuum test is gelijk aan de (rooster)lek test. Hierbij wordt de stroom gemeten tussen de kathode en het rooster bij een negatieve waarde van de roosterspanning. Bij een slecht vacuum meet je dan een lekstroompje omdat het gas in de buis ioniseert onder invloed van de negatieve spanning.

Bij eenvoudige testers wordt een neonlampje gebruikt om deze lek zichtbaar te maken, bij duurdere testers wordt de lek gemeten op een draaispoelinstrument, al dan niet versterkt door een stroomversterker.

Je kan de lekstroom warm of koud meten (met of zonder gloeistroom). Dat doe je om onderscheid te kunnen maken tussen de lek veroorzaakt door rooster-emissie (een vervuild rooster kan elektronen gaan emitteren waardoor de werking van de buis ernstig wordt verstoord) en een slecht vacuum (ionisatie). De vacuum test doe je dus koud, de rooster-emissietest in warme toestand.

Bij een ander soort lektest meet je de lek tussen de gloeidraad en de kathode. Ook dit kan via een neonlampje of direct op de meter. Eindbuizen zoals de EL84 vertonen standaard vaak een geringe lek tussen deze punten, wanneer deze lek groter wordt kunnen hierdoor problemen zoals brom ontstaan.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum