PCL805 Triode op - Penthode OK ? (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 18.06.2008, 19:21 (5813 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Bewerkt door John Hupse †, 18.06.2008, 19:41

De waarde van de netspanning is inderdaad van grote invloed. Bij een variatie van 10% in de netspanning meet je bij veel buizen een variatie van ruim 15% in de waarde van de emissie. Ik heb dit al eens vaker geroepen, een netstabilisator of zoiets is voor veel testers een noodzaak.

Een lektest zit op vrijwel elke tester. Mijn ervaring is dat deze zelden wordt gebruikt, terwijl dit vooral voor compacte eindbuizen een heel nuttige test is.

Een test van 95% op een emissietester

Tja, de uitkomst van een emissietest kan nooit een percentage zijn, de emissie wordt immers aangegeven in mA. Mijn ervaring is dat men zelden in de gaten heeft wat men eigenlijk aan het meten is.

Dit komt voor een deel omdat bij servicetesters de schaal van de meter vaak bestaat uit een rood-geel-groen vlak, plus een schaalindeling die van 0 tot 100 loopt. Soms loopt de schaal van 0 tot 120, zie b.v. hier

[image]

Dit is waarschijnlijk gedaan om te voorkomen dat de gebruiker van de tester gaat nadenken. Maar het gevolg is dat men tegenwoordig denkt dat de getallen percentages voorstellen.

Zoals je ziet staat de naald op 75, dit betekent meestal dat de emissie 75/120 x 50 = 31,2 mA is (en dus niet 75%).

De "Grid Emission" schaal wordt bij deze tester gebruikt bij de lektest.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum