PCL805 Triode op - Penthode OK ? (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 17.06.2008, 19:54 (5814 dagen geleden) @ Dominic

de triode kant vrijwel geen emissie meer geeft (tusen de 5 en 20 %)

Even iets recht zetten. Het resultaat van een emissiemeting wordt uitgedrukt in milliAmpere, niet in procenten. Met een Funke tester kan je geen emissiemeting uitvoeren, hoewel dit na een aantal modificaties aan het apparaat volgens deskundigen wel zou moeten kunnen. In de handleiding wordt hier echter niets over gezegd.

Maar dat doet allemaal weinig af van jouw metingen. Ik neem aan dat de procenten emissie die je noemt de getallen 0 t/m 100 zijn die je op de schaal van de Lafayette meter meestal ziet staan.

De reden dat de triode van een gebruikte PCL85/PCL805 soms nog maar bar weinig emissie heeft, heeft te maken met de toepassing. De buis is eigenlijk ontworpen als frame oscillator (triode) en frame eindbuis (pentode). Maar in veel populaire TV's wordt de triode gebruikt voor heel andere doelen, b.v. als diode bij het onderdrukken van de terugslag. Bekijk b.v. het schema van de Philips 19TX330A maar eens goed. Bij een dergelijke toepassing loopt er nauwelijks kathodestroom, waardoor de emissie van de triode binnen een relatief korte tijd sterk afneemt. Voor de werking van de buis op deze plek in de TV hindert dit niet zo (er loopt toch praktisch geen kathodestroom), maar wanneer je de buis vervolgens in een ander type TV of op een andere plek in dezelfde TV gebruikt, of in een buizentester stopt, gaat het mis.

Je kunt zo'n kathode meestal nog wel wat oppeppen, hij is niet echt versleten alleen "vervuild". Maar de elektriciteitskosten hiervan wegen in dit geval niet op tegen de waarde van een dergelijke buis.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum