Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 24.04.2022, 14:17 (733 dagen geleden) @ RichardvD

Ik [..] zal vanavond eens testen met een radio

Zo'n oscillatortestje is leuk om eens te doen, maar de beelden van jouw scoop wijzen op prima werking van de oscillator. Dus, even terug naar het begin van deze thread, de lage spanning op de anode van de oscillator is niet de oorzaak van het defect.

en op zoek gaan naar de ontbrekende condensator, bedankt voor de tip waar ik deze moet zoeken :-)

Het was eigenlijk niet mijn suggestie dat je dat blikje gaat open peuteren om te kijken of die condensator daar echt in zit. Dat heeft alleen nut als oefening in het openpeuteren en dichtmaken van blikjes, en om je nieuwsgierigheid te bevredigen hoe zo'n condensator eruit ziet. Een bijdrage aan het repareren levert het niet.
Die condensator heeft daar 60 jaar rustig in dat blikje gezeten, dus waarom zou die nu opeens weg zijn? En zelf als is hij weg, dan zou dat nog steeds niet jouw defect veroorzaken. Dus voor de reparatie zou ik zeggen, rustig laten zitten in dat blikje.

Omdat je oscillator werkt, vallen de mogelijke oorzaken van de fout in ruwweg twee groepen uiteen.
1. Je antennesignaal is te zwak of bereikt de mengbuis (pin 2) niet.
2. Het middenfrequentsignaal komt niet door de MF buis heen bij de detector.
Als je een signaalgenerator hebt, kun je eens testen met een gemoduleerd signaal van 452kHz op de pin 2 van de mengbuis. Of anders, even een stuk draad (1 a 2 meter) als antenne aan pin 2 verbinden. Hoor je dan geluid? Dan werkt het vanaf de mengbuis goed.

Heb je er al aan gedacht dat er tegenwoordig nauwelijks meer sterke stations zijn?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum