Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A (Techniek Radio/TV)

door RichardvD @, 22.04.2022, 21:51 (733 dagen geleden)

Na de hobby even een tijdje neergelegd te hebben heb ik deze recentelijk weer opgepakt. Ik loop nu bij de reparatie van een Philips B3X91A alleen even vast en ik hoop dat iemand mij misschien kan helpen hierbij.

Het probleem is dat ik op Pin 8 (Kathode van de Triode) geen 143V meet maar veel lager, rond de 50Volt DC.

Ik wil niet in het wilde weg allemaal componenten gaan vervangen maar wil eigenlijk door te begrijpen wat er gebeurt de oorzaak vinden en het probleem verhelpen, heb dus ook niet al gelijk de condensatoren van de voeding vervangen.

Wat heb ik tot nu toe gedaan en gemeten:
- Ik heb C13 en C14 losgemaakt van Pin 8 zodat alleen R5 met Pin 8 is verbonden. De spanning op pin 8 blijft rond de 50 Volt.
De spanning op het punt +a is ongeveer 230 Volt (is 220V volgens tekening), ik meet dit ook direct voor de weerstand R5 en deze spanning zakt niet in. De spanning +a lijkt dus in orde te zijn.

- Op pin 1 meet ik 70 Volt, is 72Volt volgens de tekening. Deze spanning is dus volgens mij oke en laat dan ook zien dat de spanning +a in orde is.

Ik had ook bedacht dat de kathode stroom door R5 beinvloed wordt door de grid spanning op pin 9. Ik heb dus hier het e.e.a. gemeten maar dat gaf mij ook niet het antwoord.

- Grid spanning op pin 9 = -0,168 Volt. De stroom door R5 is dan 3,57mA
- Wanneer ik Pin 9 loskoppel dan is de stroom door R5 3,34 mA.

Het lijkt dus niet de gridspanning te zijn die ervoor zorgt dat er een grotere stroom door de Kathode van het triode deel loopt en zorgt voor een grotere spanningsval over R5???? Is dit een juiste conclusie?

Wat ik mij afvraag is hoe loopt nu de stroom van de Kathode van het triode deel wanneer C13 en C14 niet meer met pin 8 zijn verbonden van de ECH81??
Loopt deze nu via R5 en pin 8 naar de Kathode (pin 3) naar massa? Beinvloed het Heptode deel dan ook de stroom in het Triode deel? (Wat mij niet onlogisch lijkt met een gezamenlijke Kathode).

Wanneer dit zo is en ik heb op pin 1 en pin 6 de juiste spanningen kan het problemen dan zitten in de spanning op pin 2 (Grid van het Heptode deel)?

Ik hoop dat mijn vraag een beetje duidelijk is zo, ik ben nog een beginner in deze techniek dus er zullen zeker onjuistheden in zitten ;-).

Wat ik verder nog gedaan heb is de ECH81 uitgewisseld met een ander exemplaar uit een werkende radio en dit gaf hetzelfde resultaat.

[image]

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum