Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A (Techniek Radio/TV)

door RichardvD @, 27.04.2022, 17:45 (722 dagen geleden) @ gerard

Heb je de MF buis/versterker van je radio gecontroleerd?
Spanningen op Buis2 de EF89 gemeten? Eventueel buisje wisselen?

Ik ben eerst nog een keer teruggegaan naar de test met het insturen van een 452Khz signaal op pin 2 van de mengbuis. Zat me toch niet lekker dat dit niet het gewenste resultaat gaf. Ik vermoed dat ik weet wat ik fout heb gedaan. Ik had van het signaal uit mijn signaal generator ook de massa aan het chassis aangesloten.
Met de massa niet aangesloten en alleen het signaal op pin 2 hoor ik op iedere band en iedere frequentie een toon (soms iets harder of zachter afhankelijk waar ik op afgestemd sta). Als ik het dit keer wel goed heb gedaan, dan lijkt het er dus steeds meer op dat het antenne signaal niet aankomt.

Ik heb geprobeerd dit signaal op pin 2 hogerop aan te bieden om dan te zien of ik het verder terug kan volgen maar wanneer ik het signaal aanbied aan de andere zijde van C12 (C12 zit direct aan pin 2 van de mengbuis) dan verdwijnt de toon uit de speaker ook. Ik had zelf verwacht dat de 452Khz wel door C12 zou komen omdat dit een wisselstroom signaal is maar dat gebeurde dus niet. Is dit normaal?

Ik heb daarom een deel van de KG band gevolgd (SK5 ingedrukt) en dit lijkt allemaal goed te zitten. Ook de waarden van R2 en C5 die meten goed, hier dacht in eerste instantie aan dat deze niet goed zouden zijn omdat R2 en C5 gemeenschappelijk zijn. Ik heb in geel gearceerd wat ik heb gevolgd.
[image]

Wat ik wel vond is een losse draad bij C7, verderop in de radio zit nog een vergelijkbare condensator met hetzelfde "probleem". Het lijkt erop dat deze verbinding nergens naar toe gaat en dat deze draad geen probleem lijkt te zijn maar ik weet dit niet zeker. Deze condensator uitvoeringen zijn voor mijn tijd :-). Weet iemand of dit zo een probleem is of niet?
[image]

Het volgende wat ik wil gaan controleren is de terugkoppeling (Automatische Volume Controle) om te zien of dit het antenne signaal op pin 2 verstoort. Is hier de handigste methode om dit gewoon los te maken van pin 2 of werkt dit zo niet? Ook de spanningen op de EF89 zal ik nalopen maar ik krijg steeds meer het vermoeden dat het antenne signaal niet aankomt op pin 2, of dat deze wordt onderdrukt of zoiets omdat een losse draad direct op pin 2 ook geen ontvangst gaf (ga ik trouwens nog een herhalen met een nog langere draad).

Tot zover de huidige tussenstand :-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum