Werkspanning condensator 1500 Volt? (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 12.04.2015, 11:19 (3311 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door John Hupse †, 12.04.2015, 11:31

je ziet dat Vishay het hier heeft over "DC-condensatoren". De "derating" met een faktor 3 die ik noemde lijkt hier nog niet eens voldoende, wanneer je 1000 volt DC deelt door 220 volt AC kom je uit op een derating met een faktor van maar liefst 4,5 maal.

In dit geval is zelfs een condensator waar 1000 volt op staat dus ongeschikt om rechtstreeks over de netspanning te plaatsen. En eveneens volkomen ongeschikt om als ratelcondensator te gebruiken. Wellicht worden mensen die menen dat dit allemaal zo'n vaart niet loopt hier toch enigszins ongerust van...

Let wel, dit zijn praktijkgegevens, en geen fundamentele beschouwingen waaraan slechts de stelling dat een condensator toch gewoon een condensator is ten grondslag ligt.

De stelling dat "Papiercondensatoren zoals op je foto zijn minder betrouwbaar dan de C's die we tegenwoordig kunnen krijgen, daarom was overdimensioneren destijds nodig om een voldoende lange levensduur te kunnen garanderen" klopt in zekere zin wel.

Maar het probleem zit 'm juist in het "kunnen krijgen", je hebt tegenwoordig veel meer keuze in onderdelen. Om te kunnen kiezen zal je eerst de specificaties goed moeten lezen, en vervolgens moet je deze specificaties ook nog kunnen begrijpen. Dit is soms wat minder eenvoudig dan het goedbedoelde maar tamelijk naïeve advies "geel en 630".

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum