Werkspanning condensator 1500 Volt? (Techniek Overig)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 12.04.2015, 01:26 (3312 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Maarten Bakker, 12.04.2015, 01:39

Ik ben met jou eens dat het advies van Peetey "gemakkelijk" en te kort door de bocht was.

Hij gaat al meteen de fout in door het over "alle" condensatoren te hebben. Voor een specifiek toestel kan dat soms opgaan maar of dat in dit geval zo is hangt zeer sterk van de opbouw af. In geval van een ratelcondensator, ontstoorcondensator of isolatiecondensator is zijn advies zonder meer gevaarlijk, en dat moet absoluut vermeld worden. Hoewel foliecondensatoren vaker open gaan dan kortsluiten, lijkt me jouw waarschuwing voor het opblazen van voedingstrafo's ook op zijn plaats.


Het inconsequente zit hem er misschien in, dat ik inplaats daarvan vooral inga op een aantal wat algemener geformuleerde beweringen van jou waar ik net zo goed vraagtekens bij zet.

Ik denk dan aan jouw bewering dat de genoemde condensatoren van JB "Nu eenmaal niet bestand zijn tegen wisselspanning", en dat hij dat zelf had kunnen bedenken. Zoals dat er staat lijkt het me onzin en was daarmee de eerste aanleiding voor mijn reactie. Immers luidt ongeacht de precieze wisselspanning die ze mogen hebben, de opdruk van de meeste foliecondensatoren in DC, en mogen ze zonder uitzondering ook gewoon wisselspanning hebben. Het verschil in de toegelaten wisselspanning zit hem vooral in het diëlectricum; het verschil tussen de ene en de andere MKT zal niet schrikbarend groot zijn, zelfs als de ene van bijvoorbeeld Epcos is en de andere een naamloze is. Moet hij meer aankunnen, dan kom je op MP (papier) of MKP. Ook zou je naar niet-gemetalliseerde foliecondensatoren (KP) kunnen uitwijken. In de praktijk is zeker dat laatste in een radio niet nodig.

De nuancering komt gelukkig direct daarna, ook al maak je daar nog steeds het niet bestaande onderscheid "toch persé DC condensatoren voor AC wilt gaan gebruiken": dat je ze misschien wel voor wisselspanning kunt gebruiken, mits je een factor 3 in acht neemt. Dat is wat mij betreft een bruikbare algemene bewering (overigens wel afhankelijk van de frequentie), en dat heb ik ook als zodanig aangehaald.

Bij normale toestellen kom je dan volgens jou op een 1000VDC condensator, met een factor 4 voor alle zekerheid. Ik laat met een berekening zien dat dat mijnsinziens schromelijk overdreven is. Voor een gewone koppelcondensator kun je zelfs bij 300V voedingsspanning ruim volstaan met een 630VDC condensator, tenzij ik iets heel erg fout doe in mijn berekening (sanity check zegt van niet, want in de praktijk gebruikten genoemde toestelfabrikanten ook vergelijkbare condensatoren met dergelijke werkspanningen in de wat modernere toestellen - denk aan 'mosterdcondensatoren').


Maar terugkomend op dit specifieke geval, de Reela met 1500V condensatoren. Daar ben jij beter in thuis dus misschien wil je me daar op weg helpen, want als ik er te makkelijk van uitging dat 630V voldoende zou zijn geef ik dat graag toe. Ook al denk ik nog steeds van niet (uitgezonderd natuurlijk de ontstoor- ratel- en eventuele isolatiecondensatoren en condensatoren over trafo's). Kan ik daar een schema bij vinden en kun je me op de condensatoren wijzen waar je met 630VDC niet weg zou komen?

Je hebt het ook nog over anodespanningen van 350VAC (hoe is dat gedefinieerd?) in geval van toestellen met een serieveldspoel. Is er een dergelijk schema met duidelijke spanningsaanduidingen te vinden?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum