Werkspanning condensator 1500 Volt? (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 07.04.2015, 11:18 (3316 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Maarten,

dit zeer foute advies was volgens mij niet van jou afkomstig, maar van Peetey. Mooi dat je een en ander probeert te relativeren, maar de ervaring leert dat dergelijke gemaksadviezen 10-tallen of zelfs honderden malen (zoiets blijft er immers jarenlang op staan, zelfs met goede tegenargumenten worden dergelijke foute adviezen om de een of andere duistere reden niet gewist) via internet worden teruggevonden door argeloze verzamelaars die hun toestel proberen te herstellen. Je komt dergelijke adviezen tegenwoordig zelfs op YouTube tegen, met een verwijzing naar "gloeidraadpuntenel".

Dit is natuurlijk pure misleiding. Op deze manier wordt zelfs een ratelcondensator (die in de meeste radiotoestellen aanwezig is, dan wel was) vervangen door een 630 volt DC-type dat met zekerheid niet bestand is tegen 250 volt AC. Om nog maar te zwijgen over toestellen waar gebruik wordt gemaakt van nog hogere anodespanningen (b.v. 300 of 350 volt AC, dit komt met name voor bij toestellen met een luidspreker met een serieveldspoel).

Volgende vraag is hoe hoog de wisselspanningen in de radio zijn. Alleen de ratel-C en eventueel nog een paar C's in de buurt van trafo's krijgen waarschijnlijk meer dan 630V voor hun kiezen.

Je maakt hier precies dezelfde fout die Peetey maakt. De 630 volt die hij adviseert is een gelijkspanning, geen wisselspanning. Maakt bij een inductievrije weerstand niet uit, maar bij een condensator wel (en zelfs heel veel, meestal een faktor 3). Het omgekeerde (een AC condensator gebruiken voor een gelijkspanning) kan wel. Veel 400 volt AC-types zijn prima bestand tegen 630 volt DC. De logische denkfout die men hier maakt is meestal die van de omkering van oorzaak en gevolg (omdat een bepaalde 400 volt AC-condensator bestand is tegen 630 volt DC neemt men vervolgens aan dat elke 630 volt DC-condensator bestand is tegen 400 volt AC). Klinkt voor velen aannemelijk, maar het blijft misleiding.

Bij veel standaard toestellen is de secondaire trafospanning 2 maal 250 volt, gebruik dus een AC-condensator met een minimale specificatie die hoger is dan 250 volt. Eventueel een DC-type voor 1000 volt. Zo moeilijk is dat toch niet?

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum