Werkspanning condensator 1500 Volt? (Techniek Overig)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 07.04.2015, 17:46 (3316 dagen geleden) @ John Hupse †

Was inderdaad niet mijn argument maar dat van Peety. Bij ratelcondensatoren ben ik er ook altijd als de kippen bij om 630V stellig af te raden. De factor 3, die je waarschijnlijk baseert op het naar boven afronden van de dubbele topspanning van de effectieve wisselspanning, houd ik daarbij ook aan, met de opmerking dat je met een daarvoor bestemde condensator (X2 of Y2) altijd goed zit zonder dat je hoeft te gaan rekenen (bovendien ben je goedkoper uit; een X2 is vaak lichter van constructie dan een 1000V condensator).

Daar staat echter tegenover dat er mijnsinziens bij foliecondensatoren geen fundamenteel onderscheid bestaat tussen gelijkspannings- en wisselspanningscondensatoren. Behalve bij X2 en Y2 luidt de werkspanning eigenlijk altijd in DC. Soms (Wima MKP komt in gedachten) staat daar nog een AC spanning onder, die in die gevallen eigenlijk altijd meer is dan 1/3. Misschien zou je dat specifiek wisselspanningscondensatoren kunnen noemen, maar ik maak dat onderscheid niet.

Wel kan polypropyleen beter met snelle spanningswisselingen (dV/dt) overweg (papier komt ook aardig in de buurt), en polyester weer wat minder (vandaar dat een boostercondensator in een televisie nog tot in de jaren '70 een papieren diëlectricum had en daarna altijd polypropyleen).

In dit geval begrijp ik dat alle condensatoren, inclusief de koppel- en ontkoppelcondensatoren, een werkspanning van 1500V hebben meegekregen daar waar ze in vergelijkbare toestellen van andere fabrikanten met 400V of 630V volstaan (meestal eveneens condensatoren waarvan de werkspanning uitsluitend in gelijkspanning is aangegeven). Dat is opzich een hint dat het met minder dan 1500V ook wel goed zal gaan.

Ga ik toch eens proberen te rekenen. Schakeling met een koppelcondensator. Neem redelijk klinkende maximumwaardes aan: Anodespanning in rust 300V. Met maximaal signaal een wisselspanning 150Vtt bovenop een gelijkspanning van 150V. Mijn redenatie is dan om de dubbele topspanning op te tellen bij de altijd aanwezige gelijkspanningscomponent. Dat maakt 150+2*150 = 450V zodat je met een 630V condensator mijnsinziens prima weg zou komen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum