Werkspanning condensator 1500 Volt? (Techniek Overig)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 07.04.2015, 07:26 (3316 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Maarten Bakker, 07.04.2015, 07:31

Als deze radio met extra hoge spanningen werkt, heb je zonder meer gelijk. Mijn verwachting is dat het alleen de werkspanningen op de condensatoren zijn die overdreven zijn. Waar ik normaal adviseer om altijd minstens de originele werkspanning aan te houden, zet ik hier vraagtekens bij.

Ik ben het compleet met je eens dat goedkoop, duurkoop is. Maar zelfs goedkope Chinese polypropyleencondensatoren presteren mijnsinziens minstens zo goed als een originele papiercondensator, die in de gangbare radio's een werkspanning tussen 400 en 630V hadden. Slechts op een paar plaatsen was vaak een betere condensator nodig.

Wat het bepalen van de AC-rating van een op DC gespecificeerde condensator: Als de fabrikant geen spanning aangeeft, is het veilig om van een factor 3 uit te gaan, opgeteld bij de enkele DC voorspanning. In de praktijk heb je dan ruim marge, en geven veel fabrikanten op dat de spanning wel iets hoger mag. Volgende vraag is hoe hoog de wisselspanningen in de radio zijn. Alleen de ratel-C en eventueel nog een paar C's in de buurt van trafo's krijgen waarschijnlijk meer dan 630V voor hun kiezen. Dat zijn precies de condensatoren waar in een radio die bestukt is met 400V en 630V condensatoren vaak ook betere inzitten.

Indien deze radio niet met uitzonderlijk hoge voedingsspanning werkt, zijn dat ook hier de enige plaatsen waar je betere condensatoren hoeft in te zetten.

Overigens zou ik bij zo'n afwijkend toestel als eerste testen of de condensatoren echt rot zijn. Zal wel, maar ik zou het willen weten.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum