Werkspanning condensator 1500 Volt? (Techniek Overig)

door Laurens @, Zaandam, 06.04.2015, 14:40 (3317 dagen geleden) @ Marijn

Soms is de aangegeven spanning de testspanning en niet de continue werkspanning. Papiercondensatoren zoals op je foto zijn minder betrouwbaar dan de C's die we tegenwoordig kunnen krijgen, daarom was overdimensioneren destijds nodig om een voldoende lange levensduur te kunnen garanderen.

Als het een doorsnee radio is kan je er prima 630v kunststofcondensatoren in stoppen. Vaak is 400v ook goed, als de hoogspanning bij het inschakelen niet daarbovenuit komt.

Als de condensator over een wisselspanning staat, dan moet je opletten dat ie geschikt is voor de wisselspanning die er op staat. Een 400v of 630v condensator is niet altijd geschikt voor de ca. 250v wisselspanning op de voedingstrafo in een doorsnee buizentoestel.

Als de condensator over de netspanning stond, moet het een X-type zijn. Tussen netspanning en aanraakbare delen een Y-type. Dat heeft te maken met de veiligheid bij doorslag. Zelfs de verguisde Wima en Rifa x2-papiercondensatoren die het met een knal en rook begeven, zorgen niet voor aanraakgevaar en volgens mij hebben ze ook nog nooit voor brand gezorgd.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum