Leuke NVHR-radiobeurs Driebergen, wat koop je voor 5 Euro? (Algemeen)

door Nico den Haak, 23.06.2008, 07:16 (5788 dagen geleden) @ John Hupse †

Hoi John,

Klopt. De 509 is eigenlijk van 1950, werd echter een jaar langer doorgeproduceerd. Je kan dat ook uit het typenummer halen, in die jaren was de 9 op het eind de hoogste van de reeks. Gemakshalve heb ik de 518 als echt onderdeel van de nieuwe reeks 1951 gezien, en van die nieuwe serie was het de hoogste.

Ik had het schema gedownload van de NVHR site, en ook de 20uV gezien. Inderdaad zoals je opmerkt, niet bijzonder gevoelig. De buizen hebben inmiddels ook hun potentie moeten bewijzen op de CT160, en kwamen er heel bekaaid vanaf. Enkel de EL41 was nog prima, en de EM34 is nieuw. De rest was hopeloos versleten, minder dan 40% van de oorspronkelijke stijlheid, de EBF80 zat op 20% Enkel de diodes van de EBF80 waren bijvoorbeeld prima. DE ECH42 was matig, en de ECC40 heeft erg te lijden gehad van het positieve eerste rooster. Was echter nog de minst slechte van de mindere broeders.

Na vervangen van de mindere buizen speelt de radio in elk geval een stuk beter. Selectiviteit is wel redelijk, toch houd het allemaal niet over. Volgens de meetzender heeft de MF nu zijn piek rond de 467 KHz, lijkt nogal verlopen. Dit zou toch 452 moeten zijn. Ik ga ze in de toekomst dus op mijn gemak opnieuw afregelen, wellicht krikt het de MF versterking verder op. Tenslotte zijn de kringen ontworpen op 452 KHz.

Ondanks de ontvangst die nog wat achterblijft, is dit een heel leuk toestel. De KY529 kruist ook nog wel ooit mijn pad, voor een net exemplaar ruim ik vast een plekje in. Wel zoek ik de uitvoering zonder kroontje ;-)

Groet,

Nico.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum