Leuke NVHR-radiobeurs Driebergen (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 22.06.2008, 06:04 (5789 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Hallo Sven, mooie oude originele spullen heb je gekocht. Dat is het voordeel van vroeg op een verzamelaarsbeurs aanwezig zijn. En een 2514 in een zo mooie conditie kom je maar zelden tegen.
De 2514 die ik zelf heb en waar nog de oorspronkelijke lampen in zitten heeft een transformator die je kunt instellen voor verschillende netspanningen. Hij stond op 127 volt en dat heb ik omgezet naar 225 volt.
Ga nu eerst maar eens de service-documentatie downloaden en eventueel de gebruiksaanwijzing. Dan weet je ook waar "het derde draadje" voor is.
Mijn scanner heeft het begeven, daarom een foto uit de gebruiksaanwijzing:

[image]

Ik heb de oranje-details deze keer maar weggelaten. Gisteren was ik er een beetje te ver mee gegaan. Excuses aan eenieder daarvoor.
Zoals je kunt zien is het 3e draadje de verbinding met de aarde. Ofwel de koperen waterleiding. Vroeger sloot men een radio aan op een aardleiding.
Misschien kan iemand uitleggen waarom dat was. Bij een kristalontvanger kan ik me het nog voorstellen, maar bij een 2514 of een latere Superinductance van Philips?

Maar Sven, jij hebt in elk geval een mooie radiobeurs meegemaakt en je hebt gelijk dat je nu profiteert van de lage prijzen van oude radio's op dit moment.:-D Groet, Hans


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum