NVHR website (Algemeen)

door Bianca, 03.05.2024, 18:00 (16 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Na decennia van ondersteuning aan het behoud van het stukje geschiedenis van de radio, wordt nu, behalve de personen die ontvallen, ook de informatie en documentatie sterk gedecimeerd.
Troosteloos hieronder wat commentaar en mijn visie op de recente ontwikkeling en verandering van de website en wat quotes van dit topic.


Jammer dat je nu als ik die geen lid meer is van de NVHR geen schema's meer kunt inzien/downloaden
jammer dat mensen met een smalle beurs zo worden uitgesloten.


Tevens weet ook dat er buitenlandse restaurateurs zijn die de schematheek gebruikten.
Ik denk niet dat dit het behoud van oude radio's ten goede komt. Iets wat de nvhr toch aan het hart zou moeten gaan.

* Niet alleen smalle beurs groep, maar ook de groep bejaarde (buitenlandse) restaurateurs die (nog) geen computer hebben/willen maar wel grandioos kunnen restaureren/repareren en reuze blij zijn met iemand (zoals ik) die kostenloos de uitgeprinte documentatie netjes op papier aanlevert ten behoeve van restauratie/reparatie van de (toekomstige) museumstukken voor het nageslacht van dit electronisch cultureel erfgoed. Extra kosten maken ieder jaar? Of vergoeding gaan vragen voor print en verzend aan iemand die met veel moeite en inzet op hoge leeftijd apparaten weer tot leven brengt? Nee.


Even snel een schemaatje ophalen op een computer is er dan niet meer bij. Voor buitenlandse hobbyisten is het dan onmogelijk geworden.

* Afhankelijk zijn van anderen is traag, omslachtig en tijdrovend (voor alle betrokkenen). Daarbij is het lidmaatschap voor personen buiten NL veel duurder, en een lidmaatschap alleen voor het downloaden van schema's vrij ondienstig (zoals een auto moeten kopen omdat je een stoel en asbakje wilt).


Het copyright-idee vind ik een wassen neus. De copyright regels schendt de vereniging óók als de schema's alleen voor de leden toegankelijk zijn.

* Precies, en een verbod voor doorgeven documentatie aan derden zou dan in de regels van het lidmaatschap bijgevoegd moeten worden; het gaat er tenslotte nu om dat niet-leden geén toegang hebben tot de documentatie.
Daarbij, alle sites die gebruiksaanwijzingen en vergelijkbare documentatie delen, maken dan ook een inbreuk op het auteursrecht. In het ergste geval kan een rechthebbende (maker of bedrijf) binnen 5 jaar de geleden schade en of winstafdracht eisen; beiden zijn nihil, de kans op een procedure nog minder. Indien het echt een auteursrecht kwestie is zou ook alle documentatie ouder dan 1954 gewoon vrij zijn, maar álles zit achter de 'betaalmuur'; ook de Barco A695P omroepontvanger uit 1949 als in het screenshot hierboven.


Bovendien is het achter een betaalmuur plaatsen van schema's omwille van "copyright" redenen een drogreden. Het resultaat is dat andermans intellectuele eigendom nu aangeboden wordt ter betaling, iets wat absoluut illegaal is.

* Inderdaad, anders kan op die manier ook film en andere zooi worden aangeboden, lidmaatschapje, betalen en downloaden maar. :-D
Daarbij is voor natuurlijke personen (de rechtsvorm) een prive/thuiskopie voor eigen aanwending zonder commerciele geplogenheid gewoon toegestaan. Een andere rechtsvorm (bedrijf, instelling) mag dit dus niet, zeker niet tegen betaling, dan ga je dus juíst in overtreding.


Op de website is uitgelegd dat de NVHR er niet op uit is te verdienen aan de schema's maar om de rechten van de auteurs te beschermen.

* Hoe dan? Absoluut niet op deze manier. Voor die bescherming is de auteurswet al in het leven geroepen en is het niet de taak van de NVHR om deze wet te handhaven.

https://www.gfgf.org/de/schaltplanservice.html is in samenwerking met NVHR op dezelfde manier aan het cashen voor de doorlink naar de schema's.

En', als je 'parasieten' wilt weren of gewoon wilt weten wie download, waarom niet een gratis login zoals bij veel andere sites voor alleen de (vaak ook nog eens door anderen aangeleverde) schema's?
De reden 'copyright' (auteurswet) is dus puur flauwekul, het lijkt meer op een commerciele zet om de inkomstenderving door sterfte in het toch wat hoogbejaarde ledenbestand weer aan te vullen.
Als dat niet het geval is, is er vast geen bezwaar voor een topic of site waarin alle hotlinkjes van alle apparaten staan? :-)

Dat juist een vereniging die zich verklaart in te zetten voor historische radio's zulks een beslissing neemt, waardoor het tegengestelde bereikt wordt, is onverklaarbaar. En onbegrijpelijk. En ontzettend jammer.
De links heb ik maar verwijderd. Als het om geld gaat, wordt er echt niks teruggedraaid.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum