NVHR website (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 01.05.2024, 09:54 (18 dagen geleden) @ Johan Adams
Bewerkt door gerard, 01.05.2024, 10:51

Jammer dat je nu als ik die geen lid meer is van de NVHR geen schema's meer kunt inzien/downloaden

Webmaster Piet heeft een aankondiging van de nieuwe site gemaakt met daarin een verwijzing naar een kleine uitleg van de nieuwe site:
https://nvhr.nl/welkom-op-de-nieuwe-site/

Op die pagina staat te lezen: "Verder staan de schematheek en de bibliotheek achter een login. Dit hebben we gedaan om onszelf te vrijwaren van copyright claims. Dit is ook besloten op de Algemene Vergadering van 30 april 2022."

Ik maak eruit op dat de vereniging dit niet zozeer heeft besloten om zelf de schema's zo lucratief mogelijk uit te baten, maar om de rechten van anderen te beschermen.
Nog iets over auteursrecht, ik snap dat niet iedereen de details hiervan kent, maar er zijn een paar begrippen van belang. Het auteursrecht bepaalt dat de MAKER van een WERK het alleenrecht heeft op OPENBAARMAKING en VERVEELVOUDIGING. Een werk kan van alles zijn, maar een schema valt daar zeker onder. De maker is de partij die een creatieve prestatie heeft geleverd, dus voor een schema is dat het bedrijf (bv Philips of een ander bedrijf). Een schema inscannen of kopiëren of opslaan is geen creatieve handeling die auteursrecht oplevert! Integendeel het is een inbreuk op het auteursrecht. Volgens de Mickey Mouse theorie duurt het auteursrecht krankzinnig lang (mijn mening) namelijk 70 jaar na het maken (bij een bedrijf) of het het overlijden van de maker (bij een persoon).
Het auteursrecht op de docu van de 667A is dus verlopen, maar van de B5X43A is het nog van kracht!

En er zijn natuurlijk heel veel mensen die zich van auteursrecht niets aantrekken, of van verkeersregels of van een rookverbod. Maar als vereniging moet je je wel wat netter gedragen dan als individu. Gelukkig heeft een vereniging dan ook auteursrechtexperts en kiene gastjes als Piet die dat allemaal draaiend houden zoveel mogelijk binnen de grenzen van de wet.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum