NVHR website (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 01.05.2024, 16:03 (18 dagen geleden) @ hoedendoosch
Bewerkt door Maarten Bakker, 01.05.2024, 16:19

Zoals een hobbyist het door hem gescande werk in het publieke domein kan plaatsen of onder een andere licentie vrij kan geven, zo heeft het PCA dat recht ook.

Dat dient dan ook gerespecteerd te worden. Het gaat daarbij niet om de termijn van 50 jaar op het originele materiaal, maar om de rechten op de scans en bewerkingen waar zij het werk voor hebben moeten verzetten. Het gaat dan dus om een (deels) nieuw product dat het PCA onder zijn eigen licentievoorwaarden verkoopt.

Ik denk dat dit de recente (jonger dan 50 jaar) auteursrechten zijn die de NVHR probeert te adresseren, maar dat doe je op deze manier denk ik niet echt. Mijnsinziens doe je dat alleen door (een combinatie van) actief toestemming vragen voor materiaal waarvan de herkomst dubieus is, vanaf nu inzenders laten verklaren dat er geen andere rechten op rusten, en stilzwijgend accepteren dat er ooit iemand kan klagen en dat je dat dan misschien moet verwijderen. Als je daar een beleid voor schrijft denk ik ook dat je weinig of geen juridische kosten gaat hoeven maken.

Onder de streep berusten veel archieven ook gewoon op goodwill van alle betrokken partijen. Zo handhaaft Elektuur een kortere termijn dan 50 jaar, 25 misschien? zou ik op moeten zoeken, zodat hun oude nummers op diverse plaatsen op het internet legaal te raadplegen zijn.

Om dan in die goodwill te gaan roeren in de hoop dat je je archief dan beter kunt beheren, lijkt me niet de beste manier. Tenzij ik iets over het hoofd zie - ik was immers niet bij de bewuste ledenvergadering.

P.S. Dit doet me ook wel wat denken aan de discussie die onder John Hupse gevoerd werd, waarin inzenders boos waren dat hun scans door overdreven bewerkingen verminkt werden. Nu worden ze dan niet meer verminkt, maar wordt er weer aan een andere stilzwijgende verwachting niet voldaan. Toen heeft dat inzenders gekost en dat is een situatie die je niet echt wilt.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum