Radio uit jaren '30 (Techniek Radio/TV)

door Toon Brok @, Vlijmen, 16.10.2023, 22:26 (194 dagen geleden) @ Wolfgang

Goede avond Wolfgang,

Een aanpassingstrafo is wat ik nu gebruik, of liever gezegd misbruik want het is een nettrafo. Maar ja, ik heb niets beters (zover ik weet).

Wat betreft de antenne heb ik een draad onder de zinken deklijst van de dakkapel (waar ik zit) gestoken. Dat is, met twee knikken erin, ook bijna 10 meter.
Overdag scheelde dat al iets, maar vanavond heb ik bijna jouw hele lijstje met zenders teruggevonden. Het is geen HiFi, maar de Britten zijn goed te verstaan en ook Radio Romania Actualitati op 1152 KHz komt redelijk door.

Overigens kon ik met de huiszender op een losse draad een gemoduleerd AM signaal goed ontvangen. Daarmee kon ik mooi bepalen waar de verschillende zenders ongeveer gezocht moesten worden.

Kortom we hebben een werkende radio gekregen. Alleen de condensatoren heb ik moeten vervangen, maar de rest is origineel en precies volgens het schema van Huth uit 1931.
Het enige wat niet optimaal is is de luidspreker aanpassing. Daarvoor moet ik uitkijken naar een hoogohmig exemplaar of een aanpassingstrafo.
Nu ga ik het toestel wat opknappen (solderingen en bedrading) en inbouwen. Daar zal ik t.z.t. nog een foto van posten.
Mocht het zo zijn dat je nog aanvullende tips of adviezen hebt, dan houd ik me aanbevolen.

Dank voor alle ondersteuning, die heb ik als zinvol, leerzaam en plezierig ervaren.
Hopelijk hoor ik weer van je wanneer ik met weer een nieuw oud beestje aan de slag wil.

Groet, Toon.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum