Radio uit jaren '30 (Techniek Radio/TV)

door Toon Brok @, Vlijmen, 09.10.2023, 17:20 (201 dagen geleden) @ Wolfgang

Hallo Wolfgang,

De bedrading is nu als volgt:
[image]
De onderzijde van de spoelen zitten aan massa, zoals jij eerder voorstelde. Wanneer ik het doe zoals origineel, boven aan R1/C4, dan krijg ik een vette brom te horen en een 1KHz signaal op de ingang is nauwelijks te horen.
Op die wijze heb ik twee mogelijkheden, met of zonder Rx (875K). Dan hoor ik een redelijk zuivere sinus uit de luidspreker en met Rx lijkt er iets meer versterking te zijn.
In het schema de verschillende gemeten spanningen met en zonder Rx. Die lopen behoorlijk uiteen bij de RENS1204, ook vergeleken met wat jij meet. Ik weet niet wat de voorkeur heeft.

Zo'n lange antennedraad vanuit m'n zolderkamer zou kunnen, maar een eigen huiszender lijkt met wel wat. Met mijn UNI-T UTG2025A functiegenerator kan ik tot 25 MHz signaal genereren met daarop een AM modulatie. Maar hoe maak ik daar een huiszender van, waar laat ik dat signaal uit de generator?

De luidspreker moest volgens mij hoogohmig zijn, ik kon niet achterhalen wat dat inhoudt. Er waren hier alleen gewone laagohmige luidsprekers beschikbaar. Daarom heb ik een 230-9 Volt AC nettrafo gebruikt met de radio aan de primaire zijde. Die meet 140 Ohm. De gebruikte luidspreker is 10 Ohm en zit dus op de secundaire 9 Volt zijde. Is dat een acceptabele manier?

Kan ik op enige manier zelf achterhalen wat de status van die buizen is? Wie weet wat die allemaal al hebben meegemaakt. Want er is duidelijk al mee geƫxperimenteerd geweest.

Groet, Toon.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum