Radio uit jaren '30 (Techniek Radio/TV)

door Wolfgang @, 10.10.2023, 19:49 (201 dagen geleden) @ Toon Brok

Hopelijk ben je nog niet moe van mijn “preiswerteste Volksgerät”.

Nee Toon, het is mijn hobby.....

In deze situatie meet ik een hoogspanning van 188 Volt, op het tweede rooster -1 Volt en op de anode +3,3 Volt. Dat laatste lijkt me aan de lage kant.
In mijn openingsbericht had ik staan dat R3 in het schema 0,7M is, maar bij mij 0,32M. In hoeverre speelt dat nog mee?

Dat klopt van geen kant! Maak van R3 680k en meet opnieuw. Min 1 Volt hoort aan het eerste (=stuur) rooster. Het tweede (=scherm) rooster zal ongeveer 40V en de anode 75 Volt meten.

M.b.t. de AM modulatie voor de huiszender. De functiegenerator heeft een mode om direct op 1 MHz een sinus van b.v. 1 KHz te moduleren (AM of FM). Daarmee moet ik toch ook de huiszender kunnen realiseren? Dat heb ik ook geprobeerd, maar nog zonder resultaat.

Deze mode is goed om een ontvanger te testen. Maar voor een huiszender wil je toch muziek horen. Hiervoor moet je in het menu zoeken naar "Externe AM modulatie". Die geef je van achteren op BNC 21.

Het is me opgevallen dat de draaibare spoel een extra wikkeling lijkt te hebben en ook drie aansluitpunten. Naast de lichtere, waarschijnlijk originele, wikkeling lijkt een tweede (donkere) te zijn gelegd. Als ik het goed zie is die wikkeling aangesloten. Zou dat een probleem kunnen zijn?

Blijkbaar had men niet voldoende terugkoppeling wegens een te zwakke RENS1204. Dit heeft man verholpen door die extra windingen aan toe te voegen. Er mogen beslisst geen 3 draden naar buiten gaan! Zie het schema. Één draad gaat naar de anode, de andere aan R3.

Volgens mijn vermoeden zijn de verbindingen in het gehele spoelstelse niet in order.
Met een ohmmeter raad ik je aan de weerstanden te controleren.
[image]

Je hebt twee standen voor ontvangstbereik 1 & 2.
Van M naar E gemeten schat(!) ik 20 en 30 Ohm. Van Y naar X zou dat 4 en 15 Ohm kunnen zijn.
De draaibare spoel A naar P zo'n 10 Ohm. Vaak is de overgang van spoeldraad naar de bedrading niet meer zuiver door corrosie ! Schoon krabben en opnieuw solderen....

Gr. Wolfgang


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum