Rogers-Majestic, door ideeën heen... (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 14.01.2022, 16:19 (213 dagen geleden) @ gerard

De oscillatie is nog steeds niet opgelost en zo langzamerhand ben ik een beetje door de ideeën heen.

Ik heb wat nettere afscherming aangebracht dan de provisorische van gisteren, maar dit heeft het probleem niet opgelost.
Om te kijken of het signaal doordrong in de LF versterker heb ik een 1n5 condensatortje over de volumepot gezet en dat had geen enkel effect.
Bij het eerdere vervangen van condensators was me opgevallen dat er aan de anode eindbuis een 20n condensator zat. Dat leek me wat veel en daar had ik een 2n2 gezet. Het geluid van de radio is een beetje schel. Nu heb ik de 20n weer even gezet want ik dacht misschien had iemand dat al aangebracht tegen de oscillatie, maar het had geen effect op de oscillatie.

Toch vind ik die hele oscillatie nog een beetje vreemd verschijnsel dat ik niet helemaal begrijp. Sluit ik een zeer korte antenne aan (halve tot 2m), dan is er geen oscillatie. De radio werkt dan prima en met de hulpradio vang ik het MF signaal op tot ongeveer een halve meter ver, dan is het weg. Pas als ik het eind van die 2m op mijn langdraad zet begint de ellende. Terwijl ik zou verwachten dat, als het komt door uitgestraalde en opgepikte MF, juist het antennedeel vlak bij de radio voor problemen zou zorgen. En ik verwacht ook dat door de langere antenne de versterking afneemt (AGC) zodat oscillatie juist minder wordt.

Op kortegolf is er totaal geen oscillatie en werkt de hele radio als een zonnetje.

Kortom, op de een of andere manier speelt de antenne in combinatie met de antennekring een essentiële rol in het oscilleren. Maar op een manier die ik niet begrijp en helemaal omgekeerd aan hoe ik het zou verwachten.

Is er iemand die het oscilleren via de antenne kan verklaren?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum