Rogers-Majestic, probleem gevonden en opgelost (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 15.01.2022, 20:07 (129 dagen geleden) @ Sieme

Ziezo, dat probleem is ook weer uit de wereld, en het sein "A je to" kon dit keer gegeven worden dankzij de tip van Sieme. Door een kleine draaicondensator over de antenneingang te zetten, kon ook een korte antenne tot oscilleren worden gebracht. Conform de suggestie van Sieme bewijst dat, dat de oscillatie niet zozeer ontstaat door het oppikkend vermogen van de antenne, maar de resonantie. De ingangskring is nogal simpel uitgevoerd met een antennespoel.

Er lag nog een zakje met 15pF condensatortjes in mijn bakje, en de antenne aansluiten via twee ervan gaf geen problemen, aansluiten via drie ervan gaf weer oscillatie. Dus ik heb met de soldeerbout twee c-tjes (30pF) in de antenneaansluiting aangebracht. Dan hoop ik van verder gefluit af te zijn. Met een langdraadantenne kan ik nu aardig wat stations ontvangen.

Sieme heel erg bedankt!
En ook alle anderen die meegedacht hebben bedankt!

De netantenne wil ik bij dit toestel niet gebruiken. Ik vind het te onveilig om het massacircuit van deze radio met het lichtnet te verbinden. In 1939 vond men dat misschien in een 110V net acceptabel, maar ik heb de netantennedraad weggehaald.

Gerard.

Ik weet niet hoe de antennekoppeling met a.m.kring tot stand komt maar als dat met link spoel is
kan ik me voorstellen dat die met de capaciteit van de lange antenne serie resonant wordt op de m.f.
Reken op 10 tot 15 pF per strekkende meter.Korte antenne met die capaciteit extra zou dan ook in de fout moeten gaan,lijkt me een experiment waard,en zou te voorkomen zijn door een serie C-tje
m.v.g.
Sieme


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum