Rogers-Majestic, kan weer even mee (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 17.01.2022, 17:26 (828 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door gerard, 17.01.2022, 17:43

De Rogers-Majestic 9M523 zit weer in zijn houten jasje.

[image]

De radio oscilleert niet meer, ontvangt op zowel midden- als kortegolf, geeft een mooi geluid zonder brom, en allevier de presets werken. Leuk is dat deze presets mechanisch werken, ze draaien daadwerkelijk de afstemcondensator in de gewenste stand en de afstemwijzer floept ook heel mooi in de goeie stand. Ik heb Paradijs, Jinx en twee huiszenders ingesteld.

Achterop de radio staat te lezen: 110V 65W. Echter het opgenomen vermogen is maar ruim 25W (gemeten). Best weinig, zeker als je bedenkt dat de gloeidraden al 21,6W lusten en de schaallamp 2W. Dan blijft er niet veel over voor B+.
Ik denk dat er weinig verliezen in de trafo optreden omdat de gloeidraden in het primaire circuit zitten! Hoewel het toestel een voedingstrafo heeft voor de hoogspanning, zitten drie gloeidraden in serie op de netspanning, twee op een aftakking daarvan, en de schaallamp ook weer rechtstreeks op 110V.

De kast heeft helaas wat beschadigingen en doffe plekken. Omdat dit hout in diverse tinten is, ook nog met goudopdruk erin verwerkt, is uitgesloten dat ik dat ooit met herlakken mooier krijg dan het nu is. Ik heb de kaalste plekken met schoensmeer behandeld, waarmee het in ieder geval al een stuk toonbaarder is geworden dan het was. Namelijk zo:

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum