Rogers-Majestic, oscillatie MF (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 11.01.2022, 13:57 (14 dagen geleden)

Op het moment werk ik aan een Rogers-Majestic radio die ik een paar weken geleden heb meegenomen uit Canada. Het schema heeft een paar dingen waar we als Europeaan vreemd tegenaan kijken, maar geen heel onbegrijpelijke dingen. Na het vervangen van de condensators en voorzichtig opstarten met serielamp speelde de hele boel redelijk dus alle essentiële onderdelen zitten erin en werken. Ook met het herstellen van de voorkeuzetoetsen heb ik al een veelbelovend beginnetje gemaakt.

[image]
Ik heb alleen een lastige oscillatie in het middenfrequent. De MF-buis 12B6M is ooit vervangen door een 12SK7 op een voetje (foto) en de detector/AF buis 12B6M door een 12Q8 met afschermhuls.

Er is oscillatie op de middenfrequent als ik de radio op MG zet, maar niet op KG. De oscillatie is heftiger als ik een langere antenne aansluit, en verdwijnt zonder antenne of met losgenomen topaansluiting van de mengbuis 20J8M. Daarom denk ik, dat het MF-signaal ergens wordt uitgestraald en door de antenne wordt opgepikt. Op het schema kun je zien, dat de radio geen MF-zeefkring aan de antenne-ingang heeft. Ik denk dat de antennekring op MG net genoeg MF doorlaat voor oscillatie en in de KG stand niet.

Mijn vraag is natuurlijk: hoe kom ik er nu achter wat er precies niet goed is en hoe los ik het op? Is mijn conclusie over de MF-oscillatie via de antenne plausiblel?

Het omkleden van de MF-buis met geaard zilverpapier maakt geen verschil. Ik heb ook gecheckt dat het verloopvoetje ook de afscherming (pin 1) goed doorvoert. Ook het omkleden van de mengbuis helpt niet. Is de hoop op herstel sowieso gering omdat de mengbuis is vervangen? Wat zijn de truuks om ongewenste MF-uitstraling op te sporen?

Het oscilleren van de MF heb ik vastgesteld door een hulpradio op 456kHz af te stemmen en ernaast te zetten. In de SSB stand geeft dit gefluit. Dat de uitstraling er is kan ik ook al merken omdat de hulpradio perfect de afgestemde zenders van de Rogers (MG en KG) weergeeft.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum