Aardleiding aanleg (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent Belgiƫ, 21.09.2019, 23:46 (1701 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Als je de aarddraad omhoog wilt voeren en geen storing op wilt pikken is een afgeschermde kabel eigenlijk het enigste wat bruikbaar is, afscherming alleen aansluiten aan (en zo dicht mogelijk) de aardelektrode.

Anton van den Oever

Tja, de afscherming werkt hier dus niet. waarom? uiteindelijk komt afscherming aan het zelfde punt te liggen als je signaaldraad.. Afschermen is pas zinvol als je de storing naar een ander, onafhankelijk laagohmig punt, kan afleiden.

De aarddraad naar boven dubbel uitvoeren en twisten heeft geen enkele zin. Bij 2 getwiste draden zal de stoorspanning tussen de 2 draden minimaal zijn (differential mode storing). Maar de stoorspanning in elke ader t.o.v aarde zal nog net zo groot zijn (common mode storing). En van die spanning heb je juist last.


Piet

Het twisten heeft wel degelijk zin, omdat het de HF transporteigenschappen van een draad sterk verbeterd. (de induktieviteit van de draad wordt veel lager) Aangezien TS wat langere afstand wil doen begint dat een rol te spelen. Dat staat dus helemaal los van het onderdrukken van common mode storingen. Met die laatste moet je leven..


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum