Aardleiding aanleg (Techniek Radio/TV)

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 21.09.2019, 13:26 (1701 dagen geleden) @ Leo Bolier

Omdat deze aarde geen veiligheidsaarde is, mag de aardverspreidingsweerstand wel wat hoger zijn dan van de net-aarde. Dus ik denk dat je pijp al goed genoeg is.
Ik heb zelf overigens indertijd een echte aardelektrode gekocht. Dit is een stalen staaf met een koperen mantel. Deze is dus door de stalen kern gemakkelijk in de grond te slaan.

De aarddraad naar boven dubbel uitvoeren en twisten heeft geen enkele zin. Bij 2 getwiste draden zal de stoorspanning tussen de 2 draden minimaal zijn (differential mode storing). Maar de stoorspanning in elke ader t.o.v aarde zal nog net zo groot zijn (common mode storing). En van die spanning heb je juist last.

Je hebt nog niets vermeld over de antenne, die je gebruikt. Is dit ook een lange draadantenne?
Ik heb zelf indertijd op zolder een soort dipool gemaakt. In het midden was een ferrietstaaf geplaatst. Op deze staaf zaten zo'n 2x 15 windingen achter elkaar. De middelste aansluitingen zaten direct op een coaxkabel. De buitenste uiteinden gingen elk over in een lange gestrekte draad, elk van zo'n 3 meter. Deze draden stonden in elkaars verlengde. Zo ontstond een soort dipool. Beneden werd de mantel op de aarde van de radio aangesloten, en de kern op de antenne ingang. Dit werkte zeer goed. Misschien een idee.

Piet


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum