Aardleiding aanleg (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 21.09.2019, 22:18 (1701 dagen geleden) @ Leo Bolier

Als je de aarddraad omhoog wilt voeren en geen storing op wilt pikken is een afgeschermde kabel eigenlijk het enigste wat bruikbaar is, afscherming alleen aansluiten aan (en zo dicht mogelijk) de aardelektrode.
Zelf gebruik ik hiervoor een restant stuk 4 x 1,5 mm² (aders parallel) EMC kabel, het soort wat gebruikt wordt bij motoren die met een frequentieregelaar worden aangestuurd.
Een stuk goede coax is natuurlijk ideaal, maar ach, men gebruikt wat toevallig voorhanden is.
Of een gewoon stuk snoer zal voldoen als bekabeling is geen zinnig woord over te zeggen, het kan de ene dag prima voldoen en de volgende dag enorm veel storing of andere ongewenste signalen oppikken.
Zoals je zelf al hebt geconstateerd is de net aarde hiervoor meestal ongeschikt, de waterleidingpijp binnenshuis is hier immers ook mee verbonden.
Als je huis (of beter gezegd de elektrische installatie) al wat ouder is en bijvoorbeeld nog een echte geslagen elektrode heeft kan het prima gaan.
Maar in geval dat dit wat moderner is en voorzien is van aardlekschakelaars kan het wat de aarde betreft veel ongunstiger zijn.
In Nederland is de regel dat de aardverspreidingsweerstand (Ra) bij gebruik van aardlekschakelaars in ieder geval lager moet zijn dan 166 Ω.
Deze ietwat vreemde waarde stamt nog uit de tijd van de 300 mA aardlekschakelaars, de maximale foutspanning mag namelijk 50 V zijn en 50V : 300 mA = 166 Ω (theoretisch met 30 mA aardlekken zelfs 1,66 kΩ, maar gelukkig is het zover nooit gekomen)
Stel het geval dat deze 150 Ω bedraagt (komt gelukkig niet vaak voor), dan is het voor de installatie voldoende, als RF aarde echter totaal ongeschikt.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum