Productiedatum op onderdelen (Techniek Overig)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 27.05.2015, 19:40 (3266 dagen geleden) @ Onno
Bewerkt door Maarten Bakker, 27.05.2015, 19:56

Hi Maarten,
Je record format klinkt als een uitgebreide versie van het begin van een heel kort lijstje dat ik was begonnen. Je kunt er vrij veel in kwijt. Je krijgt alleen wel duplicaat-informatie wat betreft de apparaten waar ze uit komen (typenr, serienr). Voor de relatie apparaat-onderdeel zou je aparte tabellen kunnen nemen. Per apparaat zijn er nog andere interessante gegevens mogelijk: stempels van kwaliteitscontrole en mogelijk (datum) stempels en graffiti van tijdens de fabricage. Opmerkingen per apparaat wil je scheiden van de opmerkingen per onderdeel.
Om anderen hieraan deel te laten nemen zul je wel goede afspraken moeten maken over de vulling van de velden. Is " bron " bedoeld om de persoon of andere bron aan te geven?
Als dit groter wordt, kan het houvast bieden voor de datering van serienummers.

Echt " big data" zal het nog niet meteen worden met de handmatige invoer...

Aanleiding van de vraag was een reddeloos verroeste GM2307 die ik uit elkaar haalde.
Deze moet van net na de oorlog zijn. Veel datumcodes leken in de oorlog te liggen. Ik begon me af te vragen of dit apparaat tijdens de oorlog was gefabriceerd of erna. Toen realiseerde ik me de aanwezigheid van het aantal Engelse onderdelen. Twee elco's diep in het apparaat waarvan de soldeerverbindingen er origineel uitzagen. Een potmeter, die ook van een reparatie kon zijn, maar wel heel netjes gemonteerd op een aanpassingsplaatje zat dat er fabrieksmatig uitzag. Ik begon me af te vragen of ik de codes goed interpreteerde.

Ik ben naar aanleiding van mijn eerdere wens iets meer te zien van datumcodes nog 2 apparaten open geschroefd. Ik wil mijn aantekeningen wel in jouw format zetten.

Grappig dat onze ideeen ongeveer in lijn liggen. Relationeel maken is een van de eisen die ik stel voordat ik iets online doorzoekbaar ga maken (en waarom dat nog even duurt, de nadruk ligt nu nog op verzamelen terwijl het idee van toegang en presentatie van gegevens uitrijpt), dat idee was dus ook al gepasseerd. Tot het zover is stoor ik me niet aan duplicaatinformatie, dat is bij handmatig doorzoeken (door op kolommen sorteren en op inhoud van velden te zoeken) toch wel nodig om makkelijk te zien waar je mee te maken hebt. Op dit moment gebruik ik een aparte, niet gekoppelde sheet als apparatentabel, waar een apparaat in terecht komt als ik er geen codenummers bij heb of als er een speciale aanleiding is (bijvoorbeeld als er een overzicht moet ontstaan van exemplaren van hetzelfde type, zoals laatst een lijstje exemplaren van de off-topic CD100 en zoals ik nog ga doen met de on-topic BX462A - een toestel met een interessante productiegeschiedenis). Ik heb voor de overzichtelijkheid een paar velden weggelaten (ben geloof ik ook vergeten te melden dat achter het veld voor datumcodes en opschriften nog een gestandaardiseerd datumveld staat), maar records in het formaat zoals ik beschreef kan ik in elk geval goed verwerken. Ik hoop er deze week even in een mailtje op terug te komen, afhankelijk van hoe druk het werk is.

Big dataplannen (liever op objecten dan op mensen zeg ik altijd maar) zouden kunnen bestaan uit het verwerken van documentatie. Ik heb wel wat verkennende proefjes met OCR gedaan, met simpele middelen en wat handwerk kom je opzich al een eind.

Tot nu toe heb ik de nadruk gelegd op het verzamelen van interessante codenummers, dus uit artikelgroepen die ik nog niet had, per apparaat of apparaatsoort waar ik meer van wil weten, of zoveel mogelijk per artikelgroep (het uitbreiden van bijvoorbeeld de achterwandenlijst met o.a. televisies uit eigen verzameling en wat exotischer toestellen doe ik 'op basis van waar ik tegenaanloop' - ik heb dus ook een vlaggetje achterwanden gemaakt, waardoor ik tzt makkelijk kan exporteren om terug te leveren aan het forum).

Serienummeronderzoek is inderdaad ook een van de doelen. Datering en bepalen van de productiegrootte, maar dan moet er eerst systeem in gevonden worden en dat is niet altijd even simpel.

Bron hanteer ik op het moment als vrij formaat met als enige eis dat het leesbaar en begrijpelijk moet zijn. Een naam, een URL, het woordje tekst, foto, spot of exemplaar om de soort bron aan te geven, een fotonummer, een ebaynummer, etc. ook wel in verschillende volgordes.

Overigens bij de vlaggen ook nog een veldje waarin opgemerkt kan worden dat van een bepaald record niet met alle velden of geheel niet openbaar gemaakt mag worden, om aanlevering van gegevens niet te ontmoedigen in gevallen dat het bijvoorbeeld niet van de verzekering mag of informatie bijvoorbeeld alleen voor onderzoeksdoeleinden is.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum