mijn BX462A speelt weer (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 09.07.2008, 18:29 (5775 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Hallo Paul, Nico,

De radio staat nu een tijdje te spelen.

Eerst nog wat gecontroleerd op losse draden en verkeerde verbindingen. Geen gevonden.

Daarna spanningen gemeten. Bleek al gauw dat de AVR niet reageerde op sterke of zwakke zenders volgens de tip van Nico. Toen nogmaals het gehele AVR circuit nagekeken. Ontkoppel C was al vervangen door een nieuwe, condensatortje naar de anode van de triode in de tweede ECH21 was ook in orde, evenals de twee hoogohmige weerstanden.
Regelspanning bleef gelijk, maar waar komt de negatieve spanning vandaan: uit de kathode weerstand van de EBL21.
Die maar eens nagemeten: bestaat bij deze radio uit twee weerstanden. Eentje van 68 Ohm en eentje van 150.... Juist ja, dat laatste klopt dus niet. Bij nader inzien dus ook een reparatie van een vorige eigenaar geweest, want daar hoort er eentje van 33 Ohm.

Dat zal dan misschien ook de verklaring geweest zijn voor het 'bouwpakket' en het flinke gedraai aan de diverse spoeltjes en C'tjes: Ooit is dus eens de 'enige' kathodeweerstand vervangen door een exemplaar 'uit het boekje' door een reparateur. Daarna dus nog geen ontvangst maar de radio wel werkt op de grammofoon aansluiting: dan moet er wat met de ontvangst aan de hand zijn, dus moet daar aan gedraaid en losgehaald worden.

Dus het werkt allemaal weer. Nog het chassis wat schoonmaken en aan de onderkant wat onderdelen fatsoeneren, dan kan ik het in de kast gaan bouwen. Benieuwd of daar nog ellende bij komt kijken (in ieder geval het schaalkoordje gaat vast nog even dwarsliggen).
Eerst maar eens de kast gaan oppoetsen en biesjes gaan lakken (van diverse toestellen).

In ieder geval allen bedankt voor het meedenken.:OK:

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum