mijn BX462A verder onder de loep (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 09.07.2008, 15:04 (5775 dagen geleden) @ Nico den Haak

Hallo Nico en Paul,

Ik ben inderdaad een hele poos geleden al met dit toestel begonnen. Dan weer geen tijd, nou ja je kent het wel.

Dus enkele dagen geleden de boel weer opgepakt. Aangezien dit mijn eerste klus met sleutelbuizen is, had ik niet echt een referentiekader wat te verwachten van zo'n toestel, afgezien van enkele toestellen die niet binnen mijn verzameling passen en na een korte test weer de deur uitgegaan zijn. En de Erres KY465 die al een poos boven op de kast staat te wachten (ook daar slechte ontvangst bij een snelle test lang geleden, is van binnen overigens hetzelfde als de BX462A).

Alle buizen had ik al eens getest op de buizentester en die zijn in orde. Aangezien ik dus geen andere goed spelende radio had om dat zeker te testen heb ik vanmiddag een ander stuk achterstallig onderhoud erbij gepakt: de BX380A. Hier was de UGT van naar de knoppen, maar ik had ondertussen een sloper gevonden met goede UGT en nog wat andere onderdelen die nuttig konden zijn.
Zal kort over die BX380A zijn, die speelt weer voortreffelijk (na slechts enkele C's, complete MF spoelbus en een onderbroken weerstand vervangen te hebben en een C die een knutselaar tussen de anode en rooster van de LF triode had gezet). Via de GM2893 netjes afgeregeld, en een signaal op de antennebus van enkele microvolts doet al duidelijk hoorbare ruis ontstaan. Ook pakt dat toestel een hoop stations op de middengolf met een half metertje meetsnoer aan de antenne bus.

Buizen zijn dus ook in een radio getest en goed.

Van de BX462A zijn vrijwel alle teerknollen vervangen omdat ze slecht waren (lek, of vielen van ellende uit elkaar bij aanraken en meten). Alleen C10 en C11 zitten er nog in + C38 op de toonregelaar, ik kan daar wat lastig bij.
Spanningen zijn zoals in de service documentatie staat, alleen de anodespanning van de triodesectie van B2 is aan de hoge kant.

Afregelen van de MF spoeltjes ging op zich goed,

Ik ga straks eerst de hele radio nog eens controleren op verkeerde aansluitingen en diverse spanningen nog eens meten.

De resultaten laat ik uiteraard even weten.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum