mijn BX462A verder onder de loep (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 08.07.2008, 14:21 (5776 dagen geleden)

Hallo,

Een tijdje terug was ik begonnen met het opknappen van mijn bouwpakket BX462A, die ik kreeg als een losse bak onderdelen. O.a. afstem C was er af, chassis was al geheel uit de kast gedemonteerd, wat ontbrekende onderdelen, etc.

Toen al de afstem-C gemonteerd op de spingveren en de radio getest. Kwam vrijwel geen geluid uit en een hele lange draad was nodig om maar iets op te kunnen pikken. MF was toen ook al door de vorige eigenaar aan gedraaid, dus dat klopte ook niet.

Gisteren de BX462A weer eens opgepakt om het nu goed te doen.

Eerst wat teerknollen op lek controleren. Was droevig daarmee gesteld, vrijwel allemaal slecht.
Ontvangst werd iets beter maar nog niet veel.
Spanningen klopten bij nette 220V input ook niet echt: behoorlijk aan de hoge kant, dus maar bijgeregeld totdat die volgens de documentatie in orde waren om het meten (en vergelijken) wat te vergemakkelijken.

Daarna de MF en middengolf geprobeerd te trimmen. Na zeer zorgvuldig afregelen nog steeds zeer slechte ontvangst via de draadantenne.
Totdat mijn oog viel op een draadje dat vanaf de antenne rechtstreeks op één van de toltrimmers was gesoldeerd. Hoorde daar niet, dus weggehaald.
Toen was de ontvangst al een stuk beter maar nog steeds onder de maat.

Nog een keer getrimd, en alleen aan de hoge kant van de MG band kwam alles aardig door. Lage kant bijna niks. Vond het toen 's avonds laat welletjes.

Vanmiddag verder gegaan: na wat lezen in de tips en truuks de afstem-C eens wat nader bekeken. Het asje bleek iets verschoven te zijn waardoor de ruimte tussen de platen aan de ene kant te breed en aan de andere kant te smal was. Na voorzichtig het schroefje wat gesteld te hebben zat het op het oog weer goed in het midden.

Nogmaals de MG afgeregeld, en nu is de ontvangst over de gehele band constant.
Wel vind de ontvangst nog steeds behoorlijk onder de maat. Om er een beetje geluid uit te krijgen moet er een flink lange draad aan en de volumeregelaar ver open.

Bij meten tijdens afregelen (op 400Hz gemoduleerd op 1650 kHz) bleek voor een 100mV LF spanning op het rooster van de EBL21 een antennesignaal van 400uV uit de GM2893 nodig.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum