Niet overdrijven (Algemeen)

door Forumbeheer @, 08.07.2008, 13:55 (5777 dagen geleden) @ ruud

Dus mijn TV met beeldbuis die ik een paar jaar geleden koch mag wel.
het onderscheid blijft altijd arbitrair

Dat is nu precies wat we willen voorkomen. We hebben al veel manieren overwogen om eventueel een deel van de transistorapparaten toe te kunnen laten, maar we lopen steeds weer vast op die arbitraire grens. Bijvoorbeeld het toevoegen van toestellen die voorzien zijn van germaniumtransistors. Maar dan zijn er geheid weer mensen die, per ongeluk of moedwillig, de grens tussen germanium- en silicium niet respecteren. Of alleen toestellen tot en met b.v. 1970 of zelfs tot en met 1975. Maar ook dat is niet voor iedereen even duidelijk. Zelfs niet voor de gemiddelde moderator.

Om onnodig gezeur te voorkomen moet er dus een duidelijk onderscheid zijn tussen wat hier wèl mag en wat niet kan. Voor iemand die even nadenkt is de huidige situatie glashelder. Toegelaten zijn:
1. Buizenradio's
2. Hybride radio's (dus voorzien van buizen en transistors)
3. Buizen TV's (en de beeldbuis telt hier natuurlijk niet mee)
4. Hybride TV's
5. Buizenversterkers
6. Hybride versterkers
7. Meet- en regelapparaten met buizen.
8. Meet- en regelapparaten t.b.v. het meten aan buizen en/of schakelingen met buizen
onlangs is een uitzondering gemaakt voor:
9. Slingergrammofoons

Het betreft dus uitsluitend apparatuur met of t.b.v. buizen, plus de pathefoons. Om niet onnodig strak te behoeven modereren zeuren we niet over incidentele postings betreffende klokken, katten, vogeltjes, brommers, auto's en ga zo maar door. Juist omdat zulke bijdragen altijd snel vanzelf doodbloeden laten we die in principe ongemoeid.

Maar wat uitdrukkelijk niet is toegelaten is elektronica die uitsluitend is voorzien van transistors. Of nog erger: van transistors en IC's. Het onderscheid is dus heel eenvoudig, de term "buizen" vormt het sleutelwoord. Als we dat onderscheid niet streng handhaven is binnen de kortste keren het hek van de dam en dan staan we hier tot onze knieën in de torren. In het ongedierte dus ;-)

En feit is dta verzamelaars van oude transitorradioos in de kou staan.
(Als voorbeeld zou kunnen dienen wat er zoal op een NVHR beurs wordt aangebod

Dat lijkt me schromelijk overdreven. Er zijn echt andere forums waar je daarmee terecht kunt. Als je het transistorforum wilt mijden dan is er altijd nog het onvolprezen Circuits Online. Dat is een prima forum waar veel kennis beschikbaar is. Ik kom daar zelf ook regelmatig. En het is hier nu eenmaal geen asielcentrum :-P

Dit wil overigens niet zeggen dat we niet naar een oplossing zoeken. Eigenlijk denken we daar al langer over na, maar die oplossing ligt nu eenmaal niet voor het grijpen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ook de oude garde zich hier op zijn gemak blijft voelen.

Je mag uit deze toelichting trouwens opmaken dat we aan de horizon een klein lichtpuntje zien, maar ik doe hier geen enkele toezegging. Misschien valt het bij nader inzien toch tegen, en betreft het alleen maar een luchtspiegeling. Kunnen we het hier voorlopig bij houden?


Ben Koehorst
Forumbeheer


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum