Waarom........Transistor radio's zeker wel (Algemeen)

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 06.07.2008, 19:44 (5779 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Paul,

betreft mf heb je wel gelijk, had er niet in de tekst Transistorradio gestaan was er niets aan de hand.

Maare internet is groter dan dit forum.

Til er niet zo zwaar aan.

Had je even in de tips en truuks gekeken had je vraag ook al beantwoord geweest en had de vraag niet gesteld hoeven worden.

Ene over dat klokje, d'r stond wel een 204U achter:-P

Maak je niet druk

*

Middenfrequentie

* Ik heb een Philips B8X52A, die heeft een middenfrequentie van 452 KHz, en een Philips B8X52A/19 heeft een middenfrequentie van 460 KHz. Beide radio's zijn identiek, ook wat schaal betreft en golfbereiken. Alleen is dus de MF op een andere waarde afgeregeld.

Er zijn inderdaad allerlei middenfrequenties in gebruik. Technisch maakt het weinig uit of je nu 452, 460 of 470 kHz gebruikt of iets dat daar op lijkt. Mits consequent toegepast bij het afregelen.

Het is helaas zo dat een normale buizenradio frequenties kan oppikken die gelijk zijn aan de middenfrequentie (mf). Een signaal van b.v. 470 kHz kan gemakkelijk worden ontvangen door een radio die is afgeregeld op deze frequentie. Als je een meetzender bezit hoef je deze in het algemeen niet eens te verbinden met de radio om dit aan te tonen. Dit geldt ook voor signalen die harmonischen (veelvouden) bevatten die gelijk zijn aan 470 kHz (in dit geval b.v. een signaal van 235 kHz of van 156,7 kHz. Of dit tot een storing in de ontvangst leidt hangt af van de vraag in hoeverre zenders met dit soort frequenties voorkomen in het gebied waar de radio wordt gebruikt.

Een theoretisch juiste oplossing voor dit probleem ligt bij een wereldwijde standaardisatie van het gebruik van de beschikbare frequentiebanden. Omdat dit een moeizaam proces is vanwege de omschakelkosten, moeten fabrikanten zich vaak aanpassen aan de specifieke omstandigheden in een bepaald land/streek. Dit heeft geleid tot het gebruik van verschillende middenfrequenties, waardoor standaardisatie uiteraard nog lastiger is geworden. Vooral een bedrijf zoals Philips, dat wereldwijd opereert, heeft hier last van.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum