Waarom........ (Algemeen)

door Jan Bus @, Amersfoort, 06.07.2008, 17:22 (5779 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Hallo Paul,

Zowat iedere MF van na 1950 zit ruim genomen ergens tussen de 440 en 480kHz. Maar bij de allereerste supers met transistoren zijn er uitzonderingen. Zo stond in een Radio Bulletin van rond 1956 een beschrijving van een Duits experimenteel supertje (Telefunken?) met transistors met een MF van -als ik me goed herinner; ik zal de jaargangen eens doorwerken- rond 240Khz. Reden: Echte HF-transistors zoals OC44 en OC45 bestonden nog niet. De toenmalige transistors konden niet genoeg versterken op 450kHz en zelfs op 240kHz liepen ze op hun tandvlees. Er waren heel wat MF-trappen nodig om een redelijke versterking te behalen. Een zelf-oscilerende mengtrap op MG lukte nog net.

Ik hoop dat mijn bijdrage niet verwijderd wordt. Wat ik hier te melden heb, is wel terdege radio-historie. Heb hier in het verleden ook al eens een opmerking over gemaakt. Dan mogen kristaldetectors uit de heel vroege radio-historie hier ook niet aan de orde komen.
Dus moderators: Niet roomser wezen dan de paus. Ik ben vooral geïnteresserd in de techniek van de radio en ze te horen spelen. Ik ben niet iemand die radio's op de plank zet om mooi te wezen.

Groet, Jan.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum