Philips 2514 metingen (Techniek Radio/TV)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 23.06.2008, 17:39 (5787 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Hallo Sven,

Ik heb de E442 (met aansluitschroefje aan de zijkant) met een hulp draadje in mijn philips 2531 gestopt samen met de philips 506. Beide lampen werken in de radio en de philips 2531 speelt gewoon goed.

Dan lijken die lampen in orde.

Ik had in de gebruiksaanwijzing dat een lamp los moest worden gehaald voor radio ontvangst (E415) klopt dat?

Waar staat dat? Lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Kijk eens in het schema en volg het signaal vanaf de E442. Hoe komt dat bij de eindbuis. Juist. Via de E415.

En ik had geen aarde gebruikt.

Doe dat eens wel. Ik heb bij mijn 2531 gemerkt dat het wel degelijk verschil maakt. Hoeft niet bij alle toestellen te zijn, maar omstandigheden kunnen ook anders zijn.

Ik heb verder de B443 en de E415, het gloeidraad in ohm gemeten in de uit >stand (stekker uit het stopcontact) en dat was geloof ik ook goed.

Moet ook wel, anders had je niks gehoord bij het aanraken van de grammofoon aansluiting. En de buis wordt na een paar minuten in de radio ook warm.

En ik hoorde daarbij bij de B443 gekraak uit de luidspreker bij het meten in >ohm (meter ingestelt op 2000 ohm).

????

Weerstand meten doe je ALTIJD als de radio uit staat. Niet iedere multimeter kan er tegen als die spanning binnenkrijgt op het weerstandsbereik.
Als de radio uit staat en je meet de gloeidraad aansluitingen met een multimeter, dan lijkt het mij ook stug dat je iets uit de luidspreker hoort. Dat zou alleen maar kunnen als je aan de anode gaat zitten meten. Bij weerstandsmeting laat je multimeter een kleine stroom door de te meten weerstand vloeien, en als die door de UGT heen gaat, dan zal je luidspreker even kraken bij aanraken van het meetpunt.
Daarnaast weet je dan ook niet of je de gloeidraad meet of de weerstand van de gloeistroom wikkeling van de voedingstrafo als je de buizen tijdens deze meting in het toestel laat zitten.
Gloeidraad dus alleen meten met de buis uit het toestel.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum