Philips 2514 metingen (Techniek Radio/TV)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 22.06.2008, 20:07 (5788 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Hallo Sven,

Ik heb in ieder geval de indruk dat je niet weet wat de ingangsspanning van de radio (dus de uitgangsspanning van je variac is) en dat je ook niet weet wat de instelling van de spanningskiezer op de nettrafo.

Uit de metingen lijkt wel/geen gloeispanning aanwezig te zijn op de buizen, maar de hoogspanning is ook te laag.

Ga dus eerst even de gloeispanning goed nakijken. Die hoort 4V te zijn. Zet voor het meten van een lage spanningswaarde de meter in een overeenstemmend bereik. Dus gloeispanning niet gaan meten op het 200V bereik, maar zet de meter op het 20V bereik.

Prik de meetpennen daarna goed aan de gloeispannings aansluitingen van de buisvoet. Corrosie op de aansluitingen kan al zorgen dat je niks meet dus even krabben.

De gloeiaansluiting zit zoals op de site van John Hupse voor bijvoorbeeld de 506 te zien is:


http://www.hupse.eu/radio/tubes/506.htm

Bij de B443 zit de gloei en kathode op dezelfde plaats. En raad eens voor de E442: gloei en kathode ook weer op dezelfde pinnen. Bij dit soort buisvoeten zit de gloei steeds op dezelfde plaats.

Ook weet je dus niet of de spanningsinstelling van je nettrafo in orde is. Ik denk zelf van niet, gezien de gemeten waarde van de hoogspanning (als dat juist gemeten is althans).

Ga als volgt te werk: zoek eerst de spanningskeuze instelling met dat lipje en schroefjes. Kijk in de documentatie hoe die zit en waar dat mee overeen komt.

Kom je er zo niet uit, dan meten. Voed de radio met bijvoorbeeld precies 111V (om aan de veilige kant te zitten). 111V is de laagst mogelijke instelling volgens de doc.
Ga dan de gloeispanning meten. Stel dat je nu 2V meet als je de meting juist uitvoert.
Dan kun je op je klompen aanvoelen dat de trafo op 210V of 225V ingesteld staat, want je meet de helft van de gloeispanning zoals die moet zijn.
Meet je een gloeispanning die iets te laag is, dan kan de trafo op bijvoorbeeld 118V staan.

Meet je ondanks de juiste instellingen van de trafo, bijbehorende voedingsspanning uit de variac, schone contactjes, juiste meetmethode op de juiste pinnen nog niet de goede spanningen (of niks) dan eerst naar losse draden of soldeerverbindingen zoeken.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum